Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 16 jul 2024 11:40 

Fiscaal carry-back systeem voor de ganse land- en tuinbouwsector


De recente toename van extreme weersomstandigheden heeft ernstige gevolgen voor de landbouwsector.
Boeren zien hun oogsten beschadigd of vernietigd door onvoorspelbare en extreme weersomstandigheden zoals extreme droogte, hevige regenval of, recent nog, lokale stormen. Deze veranderingen vragen om een doordacht beleid om boeren te ondersteunen en hun economische stabiliteit te waarborgen. Eén van de effectieve maatregelen zou de invoering van een fiscaal carry-back systeem zijn, of een systeem waarbij boeren in goede jaren zelf een fiscaal gunstige klimaatbuffer kunnen aanleggen.

Een fiscaal carry-back systeem zou land- en tuinbouwers in staat stellen om verliezen geleden door onvoorzienbare slechte weersomstandigheden af te trekken van de winsten an voorgaande jaren. Hierdoor kunnen zij belastingteruggaven krijgen die hun financiële draagkracht in moeilijke jaren aanzienlijk kunnen verbeteren. Dit systeem is gekend bij de federale overheidsdienst financiën en wordt toegepast in een aantal andere sectoren. Het systeem biedt onmiskenbaar een vorm van economische stabiliteit en voorkomt dat boeren failliet gaan door een enkel slecht seizoen. Dit is vooral belangrijk in de landbouwsector, waar de inkomsten sterk kunnen fluctueren door factoren buiten de controle van de boer, zoals het weer. Daarnaast zorgt een fiscaal carry-back systeem voor een rechtvaardiger belastingdruk over de jaren heen. Boeren dragen in goede jaren meer belasting bij, wat hen in staat stelt om in slechte jaren te profiteren van belastingteruggaven. Dit biedt een eerlijker verdeling van de fiscale lasten en helpt boeren door periodes van economische tegenslag zonder hun bedrijfsvoering te moeten opgeven.
Wij vragen uitdrukkelijk om deze regel op alle uitbatingsvormen in de land- en tuinbouw toe te passen, niet enkel voor vennootschappen in de land- en tuinbouw. Ook enmanszaken in de land- en tuinbouw, de overgrote meerderheid van de landbouwbedrijven overigens, moet van deze regel kunnen gebruik maken om de continuïteit van hun bedrijfsvoering te verzekeren.

Een alternatief of aanvulling op het carry-back systeem is het toestaan dat boeren in goede jaren een fiscaal gunstige klimaatbuffer kunnen aanleggen. Deze buffer zou vrijgesteld moeten zijn van belasting en specifiek bedoeld voor gebruik in jaren waarin extreme weersomstandigheden hun teelten beschadigen. Dit systeem moedigt boeren aan om in goede jaren voorzichtiger te zijn met hun winsten en voorzorgsmaatregelen te treffen voor toekomstige tegenslagen. Een dergelijke buffer kan bijkomend de financiële stabiliteit van de landbouwsector op lange termijn bevorderen.

Naast fiscale maatregelen moeten we ook kijken naar de rol van de overheid bij het mitigeren van de impact van verstedelijking op klimaatveranderingen. Harde verstedelijking draagt onmiskenbaar bij aan veranderende weerspatronen, zoals het zogenaamde 'stedelijk hitte-eiland effect', waarbij stedelijke gebieden warmer zijn dan hun landelijke omgeving. Dit effect kan leiden tot intensere regenval en verhoogde kans op overstromingen. Bovendien draagt verstedelijking bij aan de vermindering van permeabele ppervlakten, wat de natuurlijke waterafvoer belemmert en de kans op wateroverlast in de steden, maar ook in landelijk gebied errond, vergroot.

Om de impact van extreme weersomstandigheden te verminderen, is een goed werkend watersysteem cruciaal. Dit systeem moet flexibel en lokaal stuurbaar zijn, zodat er snel en effectief kan worden ingegrepen bij noodsituaties. Boeren moeten de mogelijkheid hebben om watermanagement op hun eigen land te optimaliseren, bijvoorbeeld door de aanleg van waterbuffers, verbeterde drainage, en irrigatiesystemen die inspelen op de actuele weersomstandigheden.

De overheid speelt hierbij een belangrijke rol. Zij kan niet alleen financiële steun en subsidies bieden voor de aanleg van dergelijke systemen, maar ook beleid ontwikkelen dat duurzame en klimaatbestendige landbouwpraktijken stimuleert. Daarnaast kan de overheid samenwerken met lokale gemeenschappen en boeren om kennis en best practices te delen en zo een veerkrachtiger landbouwsysteem te creëren.

 


  Nieuwsflash
 
Te veel effluent in opslag door nat weer: wat zijn de opties voor de landbouwer? Lees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Machtiging aan de lokale overheden voor bacterievuur Lees meer
 
 
Fiscaal carry-back systeem voor de ganse land- en tuinbouwsector Lees meer
 
 
10e maand na elkaar veel regenLees meer
 
 
Aanhoudende en hevige regenval: HAK waarschuwt voor schaarsteLees meer
 
 
VLM roept landbouwers op om tijdig beheerovereenkomsten aan te vragen Lees meer
 
 
Sprinkhanen, krekels en zijderupsen: Singapore erkent 16 insectensoorten als voedsel Lees meer
 
 
Agrometeorologisch bericht Lees meer
 
 
Aardappelen zijn de vaakst gegeten maaltijdbegeleider Lees meer
 
 
Uitgebreide procedure Raad voor Vergunningsbetwistingen: wijzigingsbesluit Lees meer
 
 
Beregenen met oppervlaktewater? Vergeet het onttrekkingsticket niet! Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Nieuwe functionaliteiten in de LV-AgriLens app Lees meer
 
 
Fors minder wintertarwe door de natte weersomstandighedenLees meer
 
 
Melding opkomstproblemen aardappelen tot 31/7Lees meer
 
 
Koester publieke landbouwgrond Lees meer