Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 24 jul 2024 15:45 

Breeders Trust treft schikking met Belgische Hoevepootgoed teler


Tijdens een procedure voor de ondernemingsrechtbank van Luik heeft Breeders Trust een schikking getroffen met een Belgische hoevepootgoed teler. De aardappelteler, woonachtig in het Waalse Glemboux, weigerde royalty’s te betalen over het areaal geplant met hoevepootgoed van het kwekersrechterlijk beschermde ras Innovator. De aardappelteler vond elke keer nieuwe argumenten om maar niet te hoeven voldoen aan zijn betalingsverplichting.

Iedere aardappelteler in België heeft het recht om een deel van zijn oogst in het daarop volgende jaar te gebruiken als hoevepootgoed op zijn eigen bedrijf. Echter daarop zijn wel een aantal wettelijke bepalingen van toepassing. Allereerst is er de verplichting om de teelt van het hoevepootgoed aan te melden bij FAVV. Vervolgens is er de verplichting het gebruik van het geteelde hoevepootgoed van een kwekersrechterlijk beschermd ras aan te melden op de website: www.hoevepootgoed.be.

Betrokken aardappelteler heeft aan beide verplichtingen voldaan. Echter toch weigerde de ondernemer de betaling van de verschuldigde royalty’s aan Breeders Trust te voldoen. “Waardoor een gang naar de rechter onvermijdelijk werd” aldus Corné van Beers, algemeen directeur van Breeders Trust.   

In de schikking erkent de aardappelteler dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan inbreuk op het kwekersrecht door aardappelen van het ras Innovator als hoevepootgoed te gebruiken op zijn eigenbedrijf zonder daarvoor de verschuldigde royalty’s te betalen. De teler zal zich onthouden van verder inbreuk maken op het voornoemde kwekersrecht. Betrokken teler heeft de verschuldigde royalty’s alsnog betaald aan Breeders Trust, vermeerderd met een bedrag aan schade vergoeding voor de door Breeders Trust gemaakte juridische kosten, veroorzaakt door deze inbreuk.

“Voor Breeders Trust is deze schikking een belangrijk signaal”, aldus Van Beers, “alle gebruikers van hoevepootgoed van kwekersrechterlijk beschermde rassen worden geacht royalty’s te betalen. Kwekers hebben deze inkomsten nodig om nieuwe aardappelrassen te kunnen blijven ontwikkelen. Uitzonderingen op de betalingsverplichting van royalty’s ondergraven de solidariteit van de overige gebruikers van hoevepootgoed. Waarbij het nodig blijft om soms een gang naar de rechter te maken.”

 


  Nieuwsflash
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Wat te doen bij blauwtong? Lees meer
 
 
Lunchwebinar op 10 september over de wijzigingen van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)Lees meer
 
 
Overstromingen najaar 2023: start herstel winterdijk Blankaartbekken Lees meer
 
 
Al meer dan 1.000 uitbraken van blauwtongvirus in BelgiëLees meer
 
 
Opbrengsten van Fontane: uiteenlopende rapporten Lees meer
 
 
Hoe kijken landbouwers naar de uitdagingen van de toekomst? Lees meer
 
 
Tussenvanggewassen Lees meer
 
 
Brief annulering NER's beschikbaar op mestbankloketLees meer
 
 
Bonalan verboden ondanks grote inspanningen Lees meer
 
 
Klimaat(slimmer) ondernemen in de akkerbouwLees meer
 
 
Grondwettelijk Hof als scherprechter?” Lees meer
 
 
De oproep Landbouw (LA)-trajecten 2024-2025 staat open Lees meer
 
 
Gestructureerde elektronische facturen tussen ondernemingen verplicht vanaf 2026 Lees meer