Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 02 aug 2024 15:58 

200 banen weg bij CNH Industrial


Bij CNH Industrial, met vestigingen in Zedelgem en in Antwerpen, zijn zo’n 200 banen verloren gegaan.

De producent van landbouwmachines zou gebukt gaan onder een dalende marktvraag waardoor de fabrieken ook langer dan gepland stilliggen. CNH Industrial was niet bereikbaar voor commentaar.
De montageafdeling bij CNH Industrial in Zedelgem ligt stil sinds juni, en dat zal nog duren tot september. Het personeel staat op economische werkloosheid. De contracten van een 50-tal tijdelijke arbeiders werden niet verlengd en er ging ook een 50-tal banen verloren bij de bedienden door gedwongen ontslagen.

"De huidige modellen krijgen volgend jaar een upgrade, waardoor er minder vraag is naar het model van 2024", zegt vakbondsafgevaardigde Peter Injon van het ABVV Metaal. "De productie van het model van 2025 zal maar na de zomer goed op gang komen. Momenteel worden vooral stockmodellen verkocht." Volgens de vakbondsman zouden hierdoor dit jaar maar 1.500 dorsers gemaakt worden, in plaats van de normale 2.000.  

Bij CNH Industrial in Zedelgem werken ongeveer 2.600 mensen en er worden vooral maaidorsers geproduceerd. Het gros van de landbouwvoertuigen gaat op export. De belangrijkste afzetmarkten zijn Frankrijk, Canada, de VS, Australië en Duitsland. Bij de tweede vestiging van CNH Industrial in Antwerpen zijn zo’n 1.000 mensen tewerkgesteld.

"Ook hier kampt het bedrijf met moeilijkheden door een tegenvallende afzet", aldus Marc Pottelancie, secretaris bij ABVV Metaal. In Antwerpen worden aandrijfassen gemaakt voor landbouwvoertuigen. “De productie heeft in het voorjaar weken stil gelegen. Wegens teleurstellende afzet is er af en toe tijdelijke werkloosheid ingeroepen. De marktsituatie heeft er volgens hem ook toe geleid dat vaste contracten niet verlengd werden en zo’n 100 arbeidsplaatsen zo verloren gingen.” In Antwerpen is er van gedwongen ontslagen geen sprake. Pottelancie hoopt dat de situatie normaliseert als de vraag naar landbouwvoertuigen weer opveert.

Het nieuws staat in schril contrast met de positieve stemming bij de introductie van een nieuw model van maaidorsers eerder dit jaar. Het gaat om de CR11 die twee ton graan per minuut kan oogsten. Het bedrijf investeerde 150 miljoen euro in een extra productielijn en een nieuwe productiehal, die in januari werd ingehuldigd. CNH verwachte toen nog dat de nieuwe productielijn op termijn 150 jobs extra zal creëren. Van de nieuwe dorser zijn naar verluidt 50 teststuks gemaakt. De eigenlijke productie moet nog op gang komen.

 


  Nieuwsflash
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Meer dan 250 prominenten pleiten voor ambitieus klimaat- en natuurbeleid Lees meer
 
 
10e streekproductenmarkt in Oostende: 31 augustus – 1 september Lees meer
 
 
Geen verlenging uitrijseizoen ondanks positief wetenschappelijk adviesLees meer
 
 
Graslandupdate week 32Lees meer
 
 
87 % van de actieve landbouwers nemen deel aan ecoregelingen of agromilieuklimaatmaatregelen Lees meer
 
 
Vanaf 2025 enkel steun voor landbouwbedrijven met zaakvoerder zonder rustpensioen Lees meer
 
 
Kerncijfers van de landbouw 2024: minder zomergranen door slechte weeromstandigheden voorjaar 23Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping op de Foire de LibramontLees meer
 
 
Nieuwe en aangepaste retributies plantaardig teeltmateriaal Lees meer
 
 
Stijgende export stuwt agrohandelsoverschot (2023) naar record Lees meer
 
 
DirectzaaiLees meer
 
 
De oproep Landbouw (LA)-trajecten 2024-2025 staat open Lees meer
 
 
Gestructureerde elektronische facturen tussen ondernemingen verplicht vanaf 2026 Lees meer