Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 05 aug 2024 10:30 

Overuren


Uit recente cijfers van Eurostat blijkt dat de gemiddelde werkweek in België voor een zelfstandige 50,3 uren bedraagt. Het gemiddelde voor de eurozone bedraagt 47 uren.

“Onze ondernemers zijn koplopers wat betreft het aantal gepresteerde uren. Slechts in twee EU-landen presteren zelfstandigen met personeel meer dan 50 uren, en België is er één van. Dit beklemtoont de werklust van de ondernemers, maar legt ook enkele pijnpunten bloot. De reden waarom er extra uren worden gemaakt zijn onder meer de hoge loonkost voor personeel en de vele papperasserij die momenteel bij ondernemen hoort”, zegt ondernemersorganisatie UNIZO.

De vakantieperiode zorgt bovendien voor extra drukte, zo blijkt ook uit een recente bevraging. Maar liefst één op vijf van de bevraagde werkgevers vangt zelf het werk zelf op als het personeel vakantie heeft, in plaats van de activiteiten op een lager pitje te zetten of tijdelijk personeel in te schakelen zoals jobstudenten of flexijobbers.

De gemiddelde werkweek van een zelfstandige in ons land bedraagt 50 uren. Het Europese gemiddelde is 47 uren. Na Frankrijk werkt de Belgische zelfstandige van alle EU-landen het meest. Verklaringen hiervoor zijn de hoge loonkost, de administratieve druk en het groot aantal openstaande vacatures, waardoor de ondernemers gedwongen worden om nog meer zelf te doen. In sommige sectoren is het gemiddelde zelfs nog hoger, zoals in de horeca (56,4 uren) en de retail (51,3 uren).

Daar komt nog bij dat de vakantieperiode voor veel ondernemers extra druk is. Uit een bevraging die UNIZO voerde bij 429 ondernemers blijkt dat 20 procent van de ondernemers zelf meer werk op zich neemt als het personeel vakantie heeft en geen tijdelijk personeel inschakelt of de activiteiten op een lager pitje zet. Een vijfde zet ook jobstudenten in om de vakanties te overbruggen of knipt in de openingstijden

“Het is eigen aan ondernemers dat ze de extra mijl lopen voor hun zaak. Hard werken en dag en nacht klaarstaan voor klanten zit in hun mentaliteit ingebakken, wat automatisch leidt tot langere werkuren. Maar, net als werknemers hebben ook zelfstandigen behoefte aan rust en ontspanning samen met hun familie, zeker in vakantieperiodes. De recente resultaten tonen echter dat veel ondernemers tijdens deze periodes geen andere keuze zien dan zelf de handen uit de mouwen te steken wanneer hun personeel geniet van een welverdiende vakantie. Daarom willen we aandacht vragen voor het welzijn van de ondernemers. Dit vraagt om een specifieke aanpak, want minder werken is voor ondernemers vaak geen optie”, klinkt het bij de organisatie.

De werkbaarheidsmeting van de SERV (2023) toonde eerder al aan dat ondernemers worstelen met hun werk-privébalans en dat zij werkstress ervaren. Dit probleem is nog groter bij zelfstandigen met personeel, vanwege de bijkomende verantwoordelijkheden en administratieve lasten.

“Hun financiële middelen zitten in hun onderneming, en ze halen ook hun voldoening uit hun zaak. Het komt er dus op aan om meer tijd te vinden. Het aanpakken van de ontelbare paperassen en reglementeringen, dé grote energie en tijdvreter voor ondernemers, zou hier al veel soelaas bieden. Administratieve rompslomp en de angst om fouten te maken zorgen voor veel stress. Daarom is een doorgedreven administratieve vereenvoudiging noodzakelijk. Hierdoor krijgen ondernemers tijd vrij om te spenderen aan andere zaken. Daarnaast is het voor veel ondernemers financieel quasi onmogelijk om extra mensen aan te werven. Het is niet toevallig dat ondernemers het zelf het meeste werken in het land met de hoogste loonkost ter wereld.”

 

 

 

 


  Nieuwsflash
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Meer dan 250 prominenten pleiten voor ambitieus klimaat- en natuurbeleid Lees meer
 
 
10e streekproductenmarkt in Oostende: 31 augustus – 1 september Lees meer
 
 
Geen verlenging uitrijseizoen ondanks positief wetenschappelijk adviesLees meer
 
 
Graslandupdate week 32Lees meer
 
 
87 % van de actieve landbouwers nemen deel aan ecoregelingen of agromilieuklimaatmaatregelen Lees meer
 
 
Vanaf 2025 enkel steun voor landbouwbedrijven met zaakvoerder zonder rustpensioen Lees meer
 
 
Kerncijfers van de landbouw 2024: minder zomergranen door slechte weeromstandigheden voorjaar 23Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping op de Foire de LibramontLees meer
 
 
Nieuwe en aangepaste retributies plantaardig teeltmateriaal Lees meer
 
 
Stijgende export stuwt agrohandelsoverschot (2023) naar record Lees meer
 
 
DirectzaaiLees meer
 
 
De oproep Landbouw (LA)-trajecten 2024-2025 staat open Lees meer
 
 
Gestructureerde elektronische facturen tussen ondernemingen verplicht vanaf 2026 Lees meer