Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 12 aug 2024 19:46 

Geen verlenging uitrijseizoen ondanks positief wetenschappelijk advies


De Mestbank gaat niet in op de vraag van de landbouwsector om het bemestingsseizoen uitzonderlijk te verlengen. Door het Algemeen Boerensyndicaat was gevraagd om de uitrijperiode voor grasland en in tweede instantie ook op akkerland, met minimaal 14 dagen te verlengen, maar daar is de Mestbank dus niet op ingegaan.

Na 14 augustus mag er op grasland dus geen vloeibare dierlijke mest (type 2 meststoffen) meer opgebracht worden. Type 3 meststoffen (o.a. kunstmest en effluent) kunnen nog na 14 augustus.
De vraag om het bemestingsseizoen te verlengen is niet gisteren gesteld. Reeds op 28 juni was er een overleg met de Mestbank hierover. Naar aanleiding van dit overleg is er door de Mestbank een vraag gesteld aan een team wetenschappers of een verlenging milieukundig verantwoord is.

Dat wetenschappelijk advies was positief. Letterlijk staat er dat er overwogen kan worden het bemestingsseizoen te verlengen met 14 dagen. Dit wel met de beperkende voorwaarde dat er maximaal 36 kg werkzame N toegediend mag worden. Het Algemeen Boerensyndicaat vindt het uitermate triest dat er, ondanks dat positief wetenschappelijk advies over bemesting op grasland, geen verlenging komt van het bemestingsseizoen.

De einddatum van 15 augustus op grasland is gewoonweg niet klimaatrobuust en als zodoende achterhaald. In vergelijking met pakweg 10 jaar geleden worden er steevast kwantitatief goede snedes gras gemaaid tot eind oktober, mede door de verlenging van het groeiseizoen omwille van de andere groeiomstandigheden ten opzichte van 10 jaar geleden. Kwalitatief is dat later geoogste gras bij “onderbemesting” dan weer iets anders. Door een gebrek aan stikstof loopt het eiwitgehalte immers terug en is de voederwaarde minder. Eiwit uit gras is een belangrijke en goedkope bron van eiwit voor de koe. Hoe meer eiwit uit gras, hoe minder er extern aangevoerd moet worden.

Door niet in te gaan op onze vraag komen we geen stap dichter bij het klimaatrobuuste en circulaire landbouwsysteem dat de maatschappij wenst. Veehouders worden nu dus verplicht om op ongunstige periodes mest uit te rijden, terwijl het gewoonweg beter is dat een of twee weken later te doen. Het alternatief tot 31 augustus om de laatste stikstofbehoefte van gras in te vullen met kunstmest druist eveneens in tegen alle logica van circulaire landbouw waarbij nu de mogelijkheid ontnomen wordt om dierlijke mest in te zetten op grasland, waarvan aangetoond is dat er geen milieurisico is, zoals nutriëntenlekkage naar waterlichamen.  Stikstof uit organische mest is immers minder gevoelig voor uitspoeling dan die uit kunstmest en door het langere groeiseizoen is de opname door het gras verzekerd.

De Mestbank verwijst in de weigering naar de mogelijke veroordeling van Vlaanderen door Europa omwille van het ontbreken van een verscherpt mestbeleid en naar de veroordeling door de Brusselse rechtbank over de ontoereikende waterkwaliteit. Hoe vaak gaan landbouwers nog het slachtoffer worden van een slabakkende overheid? Het sterke plan MAP 7, uitgewerkt door landbouw- en milieusector op 7 maart 2023 is anderhalf jaar na datum nog steeds niet in wetgeving omgezet, ondanks de vele dreigingen vanuit de rechtbank. Wat is er nog meer nodig?

Landbouwers doen veel voor een betere waterkwaliteit en een hogere biodiversiteit. Het is frustrerend om dan vast te moeten stellen dat een wetenschappelijk advies geen basis kan zijn voor een tegemoetkoming aan de landbouw in dit uiterst moeilijk seizoen. Hier is niemand mee gediend. Het is enkel koren op de molen van de criticasters die het plan MAP 7 ofwel te streng of te zwak vinden.

 


  Nieuwsflash
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Meer dan 250 prominenten pleiten voor ambitieus klimaat- en natuurbeleid Lees meer
 
 
10e streekproductenmarkt in Oostende: 31 augustus – 1 september Lees meer
 
 
Geen verlenging uitrijseizoen ondanks positief wetenschappelijk adviesLees meer
 
 
Graslandupdate week 32Lees meer
 
 
87 % van de actieve landbouwers nemen deel aan ecoregelingen of agromilieuklimaatmaatregelen Lees meer
 
 
Vanaf 2025 enkel steun voor landbouwbedrijven met zaakvoerder zonder rustpensioen Lees meer
 
 
Kerncijfers van de landbouw 2024: minder zomergranen door slechte weeromstandigheden voorjaar 23Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping op de Foire de LibramontLees meer
 
 
Nieuwe en aangepaste retributies plantaardig teeltmateriaal Lees meer
 
 
Stijgende export stuwt agrohandelsoverschot (2023) naar record Lees meer
 
 
DirectzaaiLees meer
 
 
De oproep Landbouw (LA)-trajecten 2024-2025 staat open Lees meer
 
 
Gestructureerde elektronische facturen tussen ondernemingen verplicht vanaf 2026 Lees meer