Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 21 aug 2024 16:17 

Grondwettelijk Hof als scherprechter?”


Het ABS doet wat het aankondigde na de goedkeuring van het Stikstofdecreet, eind januari. We stappen naar het Grondwettelijk Hof ten einde de vernietiging van verschillende artikelen in het Stikstofdecreet te bekomen. Het ABS nam toen akte van de communicatie door de regeringspartijen als zou de landbouw er beter uit komen.

We begrijpen niet hoe men als beleidsmaker zo nonchalant en eigenwijs, zelfs twee maal, omging met een negatief advies van Raad van State. We zijn dan ook meteen aan de slag gegaan met de opmaak van een beroep om verschillende artikelen van het decreet te laten vernietigen en het wetgevend werk van voor af aan te doen herdoen. In het advies van de Raad van State van 2 oktober 2023 werd bijvoorbeeld zeer duidelijk de schending van het grondwettelijk gelijkheidsprincipe benoemd, met de expliciete verwijzing naar verschillende artikelen in de Grondwet.

Die opmerking werd in het finale decreet niet weggewerkt, bijvoorbeeld door het verschil in aanpak tussen landbouw en industrie te behouden. De deur naar procedures bij het Grondwettelijk Hof werd daarmee wagenwijd opengezet door de indieners van het decreet zelf.
Er rest ons bijgevolg weinig keuze: het ABS stapte deze week naar het Grondwettelijk Hof. We blijven onverminderd zeer kritisch over het gereden parcours en over de manier waarop de meerderheid, tegen beter weten in, volhardde in de dwaling.

Het onrechtmatig gebruik van de modelmatige berekende impactscore van een bedrijf op de kwetsbare natuurgebieden in de omgeving als beoordelingscriterium is en blijft onaanvaardbaar. De daarmee gepaard gaande aftoetsing ten opzichte van de Kritische Depositiewaarde (KDW) voor een bepaalde vegetatie blijft een puur computermatige benadering en die methodiek is nog steeds niet gebaseerd op effectieve metingen van emissies op boerderijniveau. Men blijft via het goedgekeurde Stikstofdecreet doorgaan met een verschillende drempelwaarde voor landbouw en industrie. We begrijpen niet dat men binnen de meerderheid vasthield aan deze dwaling, ondanks de expliciete verwijzing door de Raad van State naar verschillende niet gerespecteerde Grondwetsartikelen in dat verband. Na de vergunningverlening voor het project One van Ineos in de Antwerpse haven in de loop van juli, werd nog maar eens duidelijk waar het goedkeuren van het Stikstofdecreet om draaide: de weg plaveien voor de industrie en alles moest wijken voor de Antwerpse havenlobby!

Zolang men vasthoudt aan het bewust fout interpreteren van data en de computermatige beoordeling van deposities in plaats van rekening te houden met effectieve metingen van emissies, is er geen wetenschappelijke basis om vergunningsaanvragen te beoordelen. Iedere Vlaamse landbouwer moet zich vandaag nog steeds ernstig zorgen maken over zijn of haar toekomst: het is duidelijk dat de Vlaamse politici met de goedkeuring van het Stikstofdecreet geen boodschap hadden aan goed bestuur, noch oor of oog hadden voor wat gevraagd wordt op het platteland.

Het is nu uitkijken naar hoe het Grondwettelijk Hof omgaat met de motivering van ons en andere belanghebbenden tegen het Stikstofdecreet en hoe het Grondwettelijk Hof omgaat met het werk en het bijzonder scherp oordeel van de collega’s van de Raad van State.

Verdere info bij:
Hendrik Vandamme, Voorzitter ABS op 0476 41 51 58

 


  Nieuwsflash
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Brief annulering NER's beschikbaar op mestbankloketLees meer
 
 
Bonalan verboden ondanks grote inspanningen Lees meer
 
 
Klimaat(slimmer) ondernemen in de akkerbouwLees meer
 
 
Grondwettelijk Hof als scherprechter?” Lees meer
 
 
Rundvee- en schapenhouderij erkend als sectoren in crisis na blauwtonguitbraken Lees meer
 
 
Kerncijfers van de landbouw 2024: minder zomergranen door slechte weeromstandigheden voorjaar 23Lees meer
 
 
DirectzaaiLees meer
 
 
De oproep Landbouw (LA)-trajecten 2024-2025 staat open Lees meer
 
 
Gestructureerde elektronische facturen tussen ondernemingen verplicht vanaf 2026 Lees meer