Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 23 aug 2024 14:57 

Klimaat(slimmer) ondernemen in de akkerbouw


De akkerbouwsector staat voor een periode van grote uitdagingen op het vlak van klimaat. Naast de klimaatdoelstellingen van overheden en de markt wordt de sector ook rechtstreeks geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatverandering. "Hoe kan ik mijn bedrijf weerbaarder maken tegen de gevolgen van een veranderend klimaat?" Veel land- en tuinbouwers willen graag klimaatmaatregelen nemen, maar weten niet waar te beginnen en wat economisch haalbaar is. De voorbije jaren werd een klimaattraject voor de akkerbouwsector uitgewerkt en in beperkte mate toegepast (in een VLAIO-LA-project). Via een nieuw demonstratieproject willen we het bestaan van dit klimaattraject bekendmaken en demonstreren zodat we zoveel mogelijk akkerbouwers (met aardappelen in hun teeltplan) kunnen sensibiliseren en stimuleren om zelf aan de slag te gaan met het Klimrek-klimaattraject.

Wat houdt een klimaattraject in?

Het Klimrek-klimaattraject bestaat uit 

  • een klimaatscan, waarbij de akkerbouwer een gedetailleerd overzicht krijgt van de klimaatimpact per productieproces op het bedrijf. Op basis van de klimaatscan kan een klimaatconsulent landbouwers begeleiden om hun bedrijf op een economische manier meer klimaatslim en -robuust te maken.
  • een klimaatkoers op basis van de scan, waarbij bedrijfsspecifieke klimaatmaatregelen kunnen worden gesimuleerd zodat de akkerbouwer gemakkelijker de impact voor het bedrijf in rekening kan brengen. Daaronder hoort ook een kosten-batenanalyse om de economische haalbaarheid in te schatten.
Logo project Klimrek De klimaatscan

Om de klimaatimpact van een akkerbouwbedrijf door te rekenen, maken we gebruik van levenscyclusanalyse (LCA). Die methode evalueert het gebruik van grondstoffen (zoals water, land, fossiele brandstoffen) en de veroorzaakte emissies tijdens de ganse levensduur van een product, vertrekkende van de ontginning van primaire grondstoffen. We maken een onderscheid tussen 

  • de voorgrond, met name alles wat er op het landbouwbedrijf gebeurt
    Bv. toediening van meststoffen, uitstoot van tractoren, ...
  • en de achtergrond, alles wat in de toevoerketen plaatsvindt
    Bv. emissies van broeikasgassen, grondstoffenverbruik, ...
levenscyclusanalyse De klimaatkoers

In de Klimaatkoers gaat de adviseur samen met de landbouwer op zoek naar klimaatmaatregelen die zijn bedrijf het meest klimaatvriendelijk en/of het meest klimaatrobuust maken én die passen bij het bedrijf, zonder nadelige neveneffecten voor andere milieuvlakken en met een duidelijke economische haalbaarheid op je bedrijf. Inderdaad, de ‘beste klimaatmaatregelen’ zijn erg bedrijfsspecifiek. Daarom vertrekt de consulent van bedrijfsspecifieke gegevens.

Klimaatkoers Deelnemen aan een klimaattraject?

Het demoproject Klimrek Akkerbouw wil het klimaattraject meer ingang doen vinden in de sector en de akkerbouwbedrijven (met aardappelen in het teeltplan) inzicht geven in hun eigen klimaatvoetafdruk en de manier waarop ze hun bedrijf weerbaarder kunnen maken voor de toekomst. Daarom krijgen 25 akkerbouwers 1-op-1-begeleiding om hun bedrijf stapsgewijs klimaatrobuuster te maken en hun klimaatvoetafdruk te verlagen.

Wil je ook graag aan de slag om klimaatslimmer te ondernemen in de toekomst? Dan kan je instappen in één van de 25 klimaattrajecten door een mail te sturen naar Veerle De Blauwer.

Ja, ik wil graag meedoen Praktisch

Na aanmelding neemt een van onze adviseurs contact met je op om een afspraak te maken voor de klimaatscan. Tijdens dat bezoek, dat ongeveer 2 uur in beslag neemt, vragen de consulenten de informatie op die nodig is om een volledig beeld te krijgen van de in- en outputs van het bedrijf

  • de opbrengst/ha en aantal ha van elke teelt, 
  • de hoeveelheid zaaizaad/pootgoed die wordt gebruikt,
  • de werkgangen die op de teelt gebeuren,
  • de bemesting (hoeveelheid en type), 
  • de gewasbeschermingsmiddelen (hoeveelheid en type), 
  • de fosfaatklasse van de percelen
  • de irrigatie (hoeveelheid, type en energiebron + energieverbruik)
  • de bewaring (type en energiebron + energieverbruik) 
  • een overzicht van de aanwezige tractoren/machines die gebruikt worden op het bedrijf, met hun bouwjaar en aantal draai-uren op een jaar.

 

Ter voorbereiding vraagt de klimaatconsulent om volgende zaken klaar te leggen, of zelfs al door te sturen voor het bezoek zodat er al voorbereidend werk kan gebeuren:

  • Representatieve perceelsfiches (of teeltfiches) per typeteelt voor 2023
    ! Typeteelt = groep van percelen met hetzelfde gewas én sterk gelijkaardige teelthandelingen (bemesting, werkgangen, oogstwijze, irrigatie). 
  • De verzamelaanvraag

     

Na het verkrijgen van alle informatie en het invoeren van die informatie in de online klimrektool wordt de klimaatimpact van het bedrijf berekend. De adviseur gaat daarna met het resultaat aan de slag om een klimaatkoers op maat van jouw bedrijf uit te werken, zodat duidelijk is welke klimaatmaatregelen mogelijk en haalbaar zijn op jouw specifiek bedrijf. 

Bij een volgend bezoek licht de consulent de resultaten toe. Hij of zij stelt de mogelijke klimaatmaatregelen voor, waarna je zelf kan beslissen welke klimaatmaatregelen voor jou een haalbare kaart zijn.
 

 


  Nieuwsflash
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Brief annulering NER's beschikbaar op mestbankloketLees meer
 
 
Bonalan verboden ondanks grote inspanningen Lees meer
 
 
Klimaat(slimmer) ondernemen in de akkerbouwLees meer
 
 
Grondwettelijk Hof als scherprechter?” Lees meer
 
 
Rundvee- en schapenhouderij erkend als sectoren in crisis na blauwtonguitbraken Lees meer
 
 
Kerncijfers van de landbouw 2024: minder zomergranen door slechte weeromstandigheden voorjaar 23Lees meer
 
 
DirectzaaiLees meer
 
 
De oproep Landbouw (LA)-trajecten 2024-2025 staat open Lees meer
 
 
Gestructureerde elektronische facturen tussen ondernemingen verplicht vanaf 2026 Lees meer