Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 24 sep 2024 10:20 

Alle vormen van landgebruik nuttig voor koolstofopslag


Het Departement Omgeving heeft, samen met INBO (Instituut voor Natuur-en Bosonderzoek) en ILVO (Instituut voor Landbouw- Visserij-en Voedselonderzoek), voor het eerst in 50 jaar de hoeveelheid koolstof in de bodem gemeten bij alle vormen van landgebruik. Daaruit blijkt verrassend dat er geen verschil is in de hoeveelheid koolstof per hectare die wordt opgeslagen door graslanden, bos, natuur en onverharde gronden die worden ingenomen door de mens.

Daaruit blijkt verrassend dat er geen verschil is in de hoeveelheid koolstof per hectare die wordt opgeslagen door graslanden, bos, natuur en onverharde gronden die worden ingenomen door de mens. Enkel akkerland slaat per hectare minder koolstof op. Anderzijds nemen akkers wel de meeste oppervlakte in, waardoor ze de grootste voorraad koolstof herbergen. Dat wil dus zeggen dat alle vormen van landgebruik nuttig zijn voor het opslaan van koolstof. De koolstofvoorraden in de bodem spelen een belangrijke rol in de klimaatopwarming. Door op een doordachte wijze met landgebruik en -beheer om te springen, kunnen bodem en bomen veel meer CO2 vasthouden en op die manier broeikasgas uit de atmosfeer halen.

Om de bodem vruchtbaar te maken, wordt organisch materiaal toegevoegd. In natuurlijke systemen gebeurt dit bijvoorbeeld door afbraak van afgestorven plantendelen of dierlijk materiaal. In landbouwbodems kan extra organisch materiaal toegevoegd worden door mest, compost of groenbedekkers. Daardoor wordt koolstof opgeslagen in de bodem, want koolstof is de hoofdcomponent van organisch materiaal. Anderzijds kan er ook koolstof ontsnappen aan de bodem. Dit gebeurt onder de vorm van CO2, een broeikasgas dat bijdraagt aan de klimaatverandering. Het is dus zowel voor het bodem- als het klimaatbeleid belangrijk om de organische koolstofconcentraties en -voorraden in de bodem over lange periodes op te volgen.   

Tot 1 meter diepte

Het Departement Omgeving heeft in 2021, samen met INBO en ILVO, het koolfstofmonitoringnetwerk CMon opgestart. Voor het eerst in 50 jaar zijn er nu metingen. Vele studies en internationale koolstofmonitoring beperken zich tot de bovenste 30 cm van de bodem, waardoor de totale voorraden sterk onderschat worden. De Cmon-resultaten tonen aan dat de 30-100 cm laag in Vlaanderen een belangrijk aandeel (37 tot 45%) bevat van de organische koolstofvoorraad.   

In onderstaande grafiek worden de organische koolstofvoorraden voor de 0-100 cm bodemlaag uitgedrukt in ton per hectare. Op hectare-basis is er geen verschil tussen de organische koolstofvoorraden in bodems onder bos, blijvend grasland, natuur en ruimtebeslag (hier de onverharde ruimte die is ingenomen door de mens). Enkel akkers hebben per hectare een statistisch significant lagere organische koolstofvoorraad in de bodemlaag in vergelijking met bodems onder een ander landgebruik. 

Maar omdat akkers de meeste oppervlakte innemen, zit het grootste aandeel koolstof (37 procent) daar. De bodems onder bos, grasland en onverhard ruimtebeslag bevatten elk ongeveer 20% van de totale voorraad koolstof in Vlaanderen, onder de natuur bevindt zich 5%. De totale organische koolstofvoorraad in de Vlaamse bodems tot op 1 meter diepte wordt geschat op 137 megaton.

Belangrijk voor internationaal klimaatbeleid    

De resultaten die nu bekend zijn, vormen nog maar een kwart van alle metingen.  Over een periode van 10 jaar zullen bij 2594 meetpunten, willekeurig verspreid over Vlaanderen , nieuwe metingen worden uitgevoerd zodat de evolutie kan worden bijgehouden.

De Cmon-resultaten vormen een belangrijke basis voor het Vlaamse en Europese klimaatbeleid. Zowel aan het IPCC (internationaal klimaatpanel) als aan Europa moet Vlaanderen rapporteren over Land Use, Land Use Change and Forestry (LULUCF).  De metingen tonen aan dat belangrijke  koolstofopslagpools, zoals bossen, graslanden of wetlands moeten beschermd en uitgebreid worden. Anderzijds geven ze ook aan dat er nog marge is om binnen andere landgebruiken de koolstofopslag sterk te verhogen, zoals bij akkerland. Door op een doordachte wijze met landgebruik en -beheer om te springen, kunnen bodem en bomen veel meer CO2 vasthouden en op die manier broeikasgas uit de atmosfeer halen.

Rapport Bodemkoolstofmonitoringnetwerk Cmon-jaarrapport werkjaar 3 (2023–2024): https://omgeving.vlaanderen.be/nl/vlaamse-koolstofmonitoring-hoeveel-koolstof-zit-er-in-de-bodem   

 


  Nieuwsflash
 
Belgapomnotering 2024-2025 voor Fontane en Challenger Lees meer
 
 
Over de blauwtongcrisis Lees meer
 
 
Afroming van de zogenaamd slapende nutriëntenemissierechten Lees meer
 
 
Meer flexibiliteit bij vergunningsprocedures komt rechtszekerheid ten goede Lees meer
 
 
Jaarlijkse droogteperiodes dreigen aanzienlijk hoger te worden dan klimaatmodellen projecteren Lees meer
 
 
Blauwtong Lees meer
 
 
De wijzigingen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) op een rijtje Lees meer
 
 
Zorg voor voldoende bodembedekking in de winter Lees meer
 
 
Leg uw erosiebufferstroken dit najaar aan Lees meer
 
 
Het potentieel van veredeling, stof tot nadenken Lees meer
 
 
Alle vormen van landgebruik nuttig voor koolstofopslag Lees meer
 
 
Vlaamse Regering keurt besluit over flankerend beleid PAS goed Lees meer
 
 
Afrikaanse varkenspest voorkomenLees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Nitraatresiducontrole op jouw perceel Lees meer
 
 
Inzaaidatum vanggewassen: groenten+uien tot 15/10, mais+late aardappelen 31/10Lees meer
 
 
Bent u mestverwerkingsplichtig? Kijk uw certificatenrekening na voor 30/9Lees meer
 
 
Publiek grondbezit in Vlaanderen en Brussel voor het eerst in kaartLees meer
 
 
Produceer kwaliteitsvolle wijn Lees meer
 
 
Gemiddelde prijs per hectare van een Vlaamse landbouwgrond in de lift: +2,8% Lees meer
 
 
Demo cijferwebsite Agentschap Landbouw en ZeevisserijLees meer
 
 
Graanvergaderingen najaar 2024 Lees meer
 
 
Wat te doen bij blauwtong? Lees meer
 
 
Lunchwebinar op 10 september over de wijzigingen van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)Lees meer
 
 
Hoe kijken landbouwers naar de uitdagingen van de toekomst? Lees meer