Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 27 sep 2024 09:16 

Toetreding Oekraïne tot EU zou grote impact hebben op Europees landbouwbudget


Negen kandidaat-lidstaten willen toetreden tot de Europese Unie: Oekraïne, Georgië, Moldavië, Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Noord-Macedonië en Albanië. Een nieuw rapport onderzocht de mogelijke implicaties voor het EU-landbouwbudget. Het landbouwbudget vertegenwoordigt namelijk een aanzienlijk aandeel van het totale EU-budget, en het belang van landbouw in de kandidaat-lidstaten is groot.

Vooral Oekraïne steekt erboven uit. Het land heeft, inclusief de bezette gebieden in Oost- en Zuid-Oekraïne en de Krim, een landbouwareaal van 41,3 miljoen ha. Dat is duidelijk meer dan Frankrijk, dat nu met 28,9 miljoen ha binnen de EU-27 het grootste landbouwareaal heeft. De overige kandidaat-lidstaten klokken samen af op 13,1 miljoen ha. Akkerbouw maakt 80% van het Oekraïense landbouwareaal uit. Oekraïne heeft een aantal zeer grote landbouwbedrijven of agroholdings. 2% van de landbouwbedrijven heeft er meer dan 5.000 hectare en vertegenwoordigt daarmee 25% van het areaal.

Voor producten als maïs, tarwe, koolzaad, zonnebloemen en zonnebloemolie behoort Oekraïne tot de grootste exporteurs van de wereld. De EU heeft een handelstekort van -10,3 miljard euro met Oekraïne. Het vrijhandelsakkoord van 2014 vergemakkelijkte de handel tussen EU en Oekraïne. Na de inval van Rusland in 2022 verleende de EU Oekraïne een heffingsvrije en quotavrije toegang tot de EU-markt en er kwamen solidariteitscorridors om Oekraïens graan en andere landbouwgoederen te helpen hun bestemming te bereiken. Oekraïne blijft wel moeite hebben om aan alle voedselveiligheids-, veterinaire en fytosanitaire eisen van de EU te voldoen. De oorlog heeft ook een grote impact op de landbouwproductie.

Als het landbouwbudget gelijk zou blijven na de toetreding van de nieuw kandidaat-lidstaten, zou dat ten koste gaan van de huidige EU-lidstaten. In de uitgangssituatie bedraagt het landbouwbudget van de EU-27 in 2027 51,1 miljard euro, waarvan 38,7 miljard rechtstreekse betalingen en 12,5 miljard plattelandsontwikkeling. Als de EU enkel met Oekraïne uitbreidt, is er een totaal verlies voor de huidige lidstaten van -17,5% naar 42,2 miljard euro. Oekraïne krijgt 9,0 miljard euro, waarvan 6,4 miljard rechtstreekse betalingen en 2,5 miljard euro plattelandsontwikkeling. Als de  EU uitbreidt met negen kandidaat-lidstaten, loopt het verlies voor de EU op tot -21,8% naar 40,0 miljard euro. Oekraïne ontvangt in dat scenario 8,4 miljard euro en de acht andere kandidaten 2,7 miljard euro.

Als het landbouwbudget zou verhogen met wat nodig is voor Oekraïne en de andere kandidaten rekening houdend met de regels die vandaag gelden, zijn er hogere bijdragen van de lidstaten aan het EU-budget nodig. Als enkel Oekraïne toetreedt, zou het landbouwbudget moeten verhogen met 11,3 miljard tot 62,4 miljard euro (+22,0%). Als de negen landen toetreden komt er 14,9 miljard euro bij tot 66,1 miljard (+29,2%). Het bedrag dat Oekraïne en de andere kandidaten ontvangen, ligt hoger dan als het landbouwbudget gelijk zou blijven.

De bedragen voor Oekraïne en de andere acht kandidaten zijn een eerste inschatting. Het is een statische analyse die geen rekening houdt met de dynamiek van hervorming van het landbouwbeleid ter voorbereiding van de uitbreiding en de uitkomst van de onderhandelingen van een toetredingsproces. Bij toetreding kunnen transitieperiodes van toepassing zijn en rechtstreekse betalingen voor de zeer grote bedrijven in Oekraïne kunnen afgetopt worden. In het geval van Oekraïne is er eveneens geen rekening gehouden met de oorlog die aanhoudt. Voor de naoorlogse wederopbouw van Oekraïne zal de EU ook begrotingsmiddelen moeten reserveren.

Het rapport is beschikbaar op www.vlaanderen.be/landbouwcijfers.

 


  Nieuwsflash
 
Toetreding Oekraïne tot EU zou grote impact hebben op Europees landbouwbudget Lees meer
 
 
Belgapomnotering 2024-2025 voor Fontane en Challenger Lees meer
 
 
Over de blauwtongcrisis Lees meer
 
 
Afroming van de zogenaamd slapende nutriëntenemissierechten Lees meer
 
 
Meer flexibiliteit bij vergunningsprocedures komt rechtszekerheid ten goede Lees meer
 
 
Jaarlijkse droogteperiodes dreigen aanzienlijk hoger te worden dan klimaatmodellen projecteren Lees meer
 
 
Blauwtong Lees meer
 
 
De wijzigingen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) op een rijtje Lees meer
 
 
Zorg voor voldoende bodembedekking in de winter Lees meer
 
 
Leg uw erosiebufferstroken dit najaar aan Lees meer
 
 
Het potentieel van veredeling, stof tot nadenken Lees meer
 
 
Alle vormen van landgebruik nuttig voor koolstofopslag Lees meer
 
 
Vlaamse Regering keurt besluit over flankerend beleid PAS goed Lees meer
 
 
Afrikaanse varkenspest voorkomenLees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Nitraatresiducontrole op jouw perceel Lees meer
 
 
Inzaaidatum vanggewassen: groenten+uien tot 15/10, mais+late aardappelen 31/10Lees meer
 
 
Bent u mestverwerkingsplichtig? Kijk uw certificatenrekening na voor 30/9Lees meer
 
 
Publiek grondbezit in Vlaanderen en Brussel voor het eerst in kaartLees meer
 
 
Produceer kwaliteitsvolle wijn Lees meer
 
 
Gemiddelde prijs per hectare van een Vlaamse landbouwgrond in de lift: +2,8% Lees meer
 
 
Demo cijferwebsite Agentschap Landbouw en ZeevisserijLees meer
 
 
Graanvergaderingen najaar 2024 Lees meer
 
 
Wat te doen bij blauwtong? Lees meer
 
 
Lunchwebinar op 10 september over de wijzigingen van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)Lees meer
 
 
Hoe kijken landbouwers naar de uitdagingen van de toekomst? Lees meer