|
Vlaamse 'Smaakhaven' opent in 2029 in Antwerps Loodswezen
Toerisme Vlaanderen heeft maandag het concept van 'Smaakhaven' voorgesteld, een gepland culinair belevingscentrum dat - als alles volgens plan verloopt - in 2029 de deuren opent in het voormalige Loodswezen op de Antwerpse Scheldekaaien. Smaakhaven wordt een "referentieplek" voor alles rond Vlaamse voeding en gastronomie, klinkt het.
|
Het Loodswezen is een beschermd monument dat eind 19e eeuw werd opgetrokken voor de gelijknamige dienst die schepen veilig de haven in en uit leidt. Het gebouw staat echter al jaren leeg (en te verkommeren) en de Vlaamse overheid zocht er al langer een nieuwe invulling voor. De keuze viel uiteindelijk op een culinair belevingscentrum dat zowel de geschiedenis als hedendaagse troeven van de Vlaamse voeding(sindustrie) en horeca moet belichten. Bij het project hoort ook een grondige restauratie van het gebouw.
Smaakhaven zal onder meer een demonstratiekeuken, belevingsparcours, evenementenruimte, shop en loungebar omvatten. "Drie ingrediënten staan hier centraal: innovatie, traditie en vakmanschap", zegt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. "Dit wordt een plek waar iedereen die houdt van lekker eten en drinken, zowel aan tafel als de kok of landbouwer, elkaar kan ontmoeten en ervaringen kan uitwisselen."
Op de plaats van het Loodswezen bevond zich in de 16e eeuw een handelsplaats voor onder meer tarwe, gerst en andere culinaire producten. "Dit was al een belangrijke plaats in de stad toen Antwerpen het centrum was van Noordwest-Europa", zegt schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA). "Het is ook goed dat de Vlaamse overheid dit erfgoed een nieuwe invulling geeft. Erfgoed is ongelooflijk belangrijk en het kan enkel goed bewaard blijven als er een functie in zit die het doet leven."
Na het aanstellen van een ontwerpteam zal het concept in detail worden uitgewerkt. Aangezie de restauratie nog enkele jaren in beslag zal nemen, opent Smaakhaven wellicht in 2029.
|
|