Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 15 okt 2024 19:05 

Wereldvoedseldag 2024: Vlaamse voedselstrategie op kruissnelheid


Vandaag is het Wereldvoedseldag, de dag waarop de Verenigde Naties aandacht vraagt voor voldoende gezond voedsel voor iedereen en voor veerkrachtige, duurzame voedselsystemen. De Vlaamse voedselstrategie Go4Food draagt haar steentje bij aan deze doelstellingen. Zo ondersteunt de Vlaamse overheid in het kader van Go4Food onder meer Brooddoosnodig (gezonde brooddozen op school), voedselhubs (voedseloverschotten herverdelen), Superlijst (een project rond eerlijke ketens) en ZOBIO (lokale biologische voeding in ziekenhuizen).

Vlaams minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns: "Vanuit onze voedselstrategie mobiliseren we overheden, bedrijven uit de agrovoedingsketen én consumenten om samen te werken aan voldoende en gezond voedsel voor iedereen, en aan robuuste voedselsystemen. Met deze gezamenlijke inspanning bouwen we verder aan Vlaanderen als dé toekomstgerichte landbouw- en voedselregio van Europa."

De Vlaamse voedselstrategie Go4Food, die werd gelanceerd in november 2022 en tot stand kwam in samenwerking met partners uit agrovoedingsketen, middenveld, onderzoek en beleid, zit ondertussen op kruissnelheid. Zo zijn momenteel zeven voedseldeals in uitvoering die focussen op eerlijke prijzen in de keten, het stimuleren van agro-ecologie, voedselhubs die voedseloverschotten herwaarderen, het creeëren van een voedselomgeving die consumenten aanzet om gezondere keuzes te maken, duurzamere publieke catering, betere toegang tot gezonde voeding voor kinderen in scholen, en de ondersteuning van gemeenten en steden in Vlaanderen die een lokaal voedselbeleid willen voeren.

Daarnaast ondersteunt de Vlaamse overheid ook voedselveranderaars die inspirerende ideeën en beloftevolle projecten hebben die een meerwaarde kunnen zijn voor ons voedselsysteem. Zo lanceerde VLAM het matchmakingplatform Lekker van bij ons Connect dat Vlaamse voedingsprofessionals met elkaar in contact brengt. Bioforum startte met ZOBIO dat lokale bioboeren en ziekenhuizen samenbrengt om patiënten dagelijks een gezonde lokale maaltijd voor te schotelen. In Gent en vele andere Vlaamse steden en regio’s werkt Brooddoosnodig rond voedzame schoolmaaltijden. Sciensano, Let us, ILVO en Rikolto onderzoeken in een grootschalig citizenscienceproject hoe burgers hun voedselomgeving beleven en hoe dat hun koop- en eetgedrag beïnvloedt. In het kader daarvan worden een app en een website ontwikkeld die breed gecommuniceerd zuillen worden.

Ook in de toekomst zal de Vlaamse overheid verder werk maken van de voedselstrategie door de ondersteuning van voedseldeals en voedselveranderaars. Het aankoopbeleid rond voeding wordt onder de loep genomen en er wordt samen met het lokale niveau geinvesteerd in gezonde schoolmaaltijden. Ook het landbouwbeleid levert een bijdrage door onder andere circulaire landbouw, korte keten, agro-ecologie en biologische landbouw, en de uitrol van de Vlaamse eiwitstrategie te ondersteunen.  

Meer info over de voedselstrategie, voedseldeals en voedselveranderaars is terug te vinden op onze recent geactualiseerde website:

https://lv.vlaanderen.be/beleid/vlaamse-kost-voedselstrategie

 


  Nieuwsflash
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer