Nieuwe houtkant in Ravels met steun uit de oproep van 2023Gemeentes, provincies en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen tot en met 30 april 2025 een project indienen. De goedgekeurde projecten worden in juli 2025 bekend gemaakt.
“Het blijft belangrijk om volop in te zetten op de aanplant en het beheer van houtkanten. Iedereen kan daar bij helpen,” aldus kersvers minister voor het platteland, Hilde Crevits. ”Met de oproep steunen we Vlaamse gemeenten die willen investeren in hun houtkanten, en zo bijdragen aan een duurzamer en biodiverser platteland.”
Eerder goedgekeurde projecten uit de oproepen van 2022 en 2023 leverden al ruim 72 kilometer aan nieuwe houtkanten op. Die projecten varieerden van nieuwe aanplantingen langs fietsostrades en trage wegen tot sterkere natuurverbindingen in landelijke gebieden. Meerdere projecten streefden ook naar een beter leefgebied voor wilde bijen en andere bestuivers, vleermuizen, steenuilen en amfibieën. Verschillende gemeenten werkten samen met regionale landschappen, natuurverenigingen en particulieren.
Houtkanten voor meer biodiversiteit en een klimaatbestendig Vlaanderen
Houtkanten helpen de waterhuishouding te verbeteren door regenwater vast te houden en verdroging tegen te gaan. Door hun unieke structuur bieden houtkanten onderdak aan tal van dieren, waaronder vogels, insecten en kleine zoogdieren.
Houtkanten groeien sneller dan bossen dankzij hun open structuur. Daardoor vangen ze veel zonlicht op, wat de groei bevordert. Bovendien leggen ze op een efficiënte manier koolstof vast in de bodem, wat een positieve impact heeft in de strijd tegen klimaatverandering.
Meer informatie