Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 14 nov 2024 09:57 

Blaas het Mercosurakkoord op


Open brief van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS)

Beste Ministers, beste Eurocommissarissen, beste Europarlementsleden,


Volg dringend het goede voorbeeld van Frankrijk en behoud jullie geloofwaardigheid.  En doe wat er moet gebeuren: verwijs het ontwerp van het onderdeel landbouw én voeding van het handelsakkoord met de Mercosurlanden, nu definitief naar de prullenbak.
Het ABS vraagt de Vlaamse regering om consequent te zijn en net als Wallonië zich te verzetten tegen dit onzinnige, handelsakkoord met de Mercosurlanden, zelfs al is er sprake van spiegelclausules of een compensatiefonds. Onze vraag om dit akkoord in de vuilbak te kieperen is er dan ook één van: doe het nu, en niet morgen!

Zogenaamde spiegelclausules zouden een gelijk speelveld moeten garanderen tussen de eerder kleinschalige en overgereguleerde Europese landbouw en de grote mastodonten in Zuid-Amerika, daar waar de normen en traceerbaarheid veelal enkel op papier bestaan.
Spiegelclausules opnemen in een handelsakkoord is extreem moeilijk en is Europa eigenlijk nog nooit gelukt (cfr. Dirk Bièvre, professor Internationale Politiek aan de Universiteit Antwerpen, zie artikel op Vilt van 29/02/2024). Als het al zou lukken om dergelijke clausules op te nemen, dan moeten die ook nog afgedwongen worden en dat lijkt, of nog duidelijker, is eigenlijk onmogelijk.

Een compensatiefonds zou pas een echte schijnvertoning zijn. Want wat compenseer je? Compenseer je de boer omdat die door de Europese beleidsmakers bedrogen wordt? Of ga je de burger compenseren die eveneens in de zak gezet wordt. Die laatste zal immers geconfronteerd worden met een aanbod in de supermarkt van producten die hier niet geproduceerd mogen worden, maar wel snel geconsumeerd mogen worden.

Een akkoord met de Mercosurlanden staat haaks op zowat alles wat in Europa speelt. Geen enkel idee hoe het te verenigen valt met de conclusies van de strategische dialoog over de toekomst van de landbouw of met bijvoorbeeld de Green deal. Tenzij natuurlijk het net de bedoeling is om onze landbouw en daarmee een strategische voedselvoorziening quasi weg te vegen in een aantal EU-landen. Die doelstelling zou vlot gehaald worden. Wees daar maar zeker van!

De lokale familiale Zuid-Amerikaanse boer heeft hier trouwens ook weinig te winnen, wel veel te verliezen. De bedrijven die voor de export produceren zijn vaak mastodonten, in handen van grote beursgenoteerde conglomeraten met veel lobbymacht. De grondhonger van die mastodonten zal enkel toenemen, ten koste van de lokale boer én omgeving. Een akkoord met de Mercosurlanden waarbij er extra producten naar Europa kunnen, zou zo wel eens ontbossing kunnen aanjagen in plaats van verminderen. Europa zal dan wel (schijn)eisen stellen, andere landen zullen maar al te graag de goedkope soja, granen of vlees verwelkomen, die meestal in ontbost gebied of onder weinig benijdenswaardige omstandigheden geproduceerd worden.

Dit gaat over de geloofwaardigheid van de Europese instellingen en deze van haar lidstaten. Wordt het handelsakkoord met de Mercosurlanden goedgekeurd, dan is ook het laatste beetje vertrouwen dat landbouwers én burgers in Europa hebben definitief weg. Of beknopt en krachtig gezegd: de afbraak is dan voltooid!

Daarom beste Ministers, beste Eurocommissarissen en beste Europarlementsleden,
wees eindelijk consequent en stop met die onderhandelingen. Stop met de naïeve gedachte dat spiegelclausules of compensatiefondsen de oplossing zijn. Een gelijk speelveld is nu eenmaal onmogelijk. Hoeveel duidelijker moet het nog worden?

Met vriendelijke groeten,

Hendrik Vandamme
Voorzitter Algemeen Boerensyndicaat
hendrik.vandamme@absvzw.be
0476 41 51 58

 


  Nieuwsflash
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Heb je een uienperceel dat een moeilijke start kent? Lees meer
 
 
A solid EU Wine PackageLees meer
 
 
Het nieuwe MestactieplanLees meer
 
 
Rapport ammoniak-emissiemeetcampagne Vlaamse melkveestallen Lees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer