Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 25 nov 2024 10:12 

175 goedgekeurde LEADER-projecten geven boost aan plattelandsontwikkeling


Sinds de start van het GLB 2023-2027 werden al 175 LEADER-projecten goedgekeurd, goed voor 8,9 miljoen euro subsidies van Europa, Vlaanderen en de Vlaamse provincies. Dat vertegenwoordigt 22% van het totale budget van 50,5 miljoen euro waarin voorzien is voor de LEADER-programmaperiode 2023-2027. Die cijfers werden bekendgemaakt tijdens de LEADER-dagen op 25 oktober en 22 november, georganiseerd door de Vlaamse Landmaatschappij en het Vlaams Ruraal Netwerk.

“De goedkeuring van 175 projecten bewijst dat LEADER op volle toeren draait. LEADER is het programma bij uitstek geworden voor lokale plattelandsontwikkeling binnen Vlaanderen”, aldus minister van Plattelandsbeleid Hilde Crevits, tijdens de LEADER-dag in Deinze. “Die investeringen zijn nodig, want ons platteland wordt geconfronteerd met heel wat uitdagingen op vlak van leefbaarheid, bereikbaarheid en sociale cohesie. Om diezelfde reden sluiten we met alle betrokkenen ten laatste in 2026 voor de eerste keer een ambitieus transversaal plattelandspact. Daarmee willen onze dorpen en plattelandsgemeenten versterken, nog beter wapenen tegen de verschillende uitdagingen en ervoor zorgen dat ze een bron van creativiteit, innovatie, welvaart en welzijn zijn en blijven.“
Nieuw: kleinschalige LEADER-projecten met minder administratieve lasten

Van de 175 goedgekeurde projecten zijn er 73 microprojecten. Microprojecten zijn kleinschalige projecten met beperkte administratieve verplichtingen voor de indieners. Steeds meer lokale verenigingen en ondernemers vinden daardoor hun weg naar LEADER om vernieuwende ideeën in te dienen. Voorbeelden van ingediende microprojecten zijn een fototentoonstelling over ‘landbouw en boerenbuiten’, een AI-gestuurde pratende bank voor publieke participatie en een geautomatiseerd bestelsysteem voor lokale producten.

Ongeveer evenveel projecten met investeringen werden goedgekeurd als projecten gericht op dienstverlening en samenwerking.

Focus op meer leefbare en levendige dorpen

LEADER-projecten zetten in op thema’s zoals innovatieve en duurzame lokale landbouwproductie en -afzet, biodiversiteit, landschapskwaliteit en leefbare dorpen. De helft van de al goedgekeurde projecten richt zich op het verbeteren van het dorpsleven. Dat varieert van investeringen in dorpsinfrastructuur tot het bevorderen van sociale cohesie en inclusie. Voorbeelden van ingediende projecten zijn de ​ transformatie van een scoutsterrein tot een groene ontmoetingsplek, het plaatsen van boekenruilkastjes, en activiteiten voor mindervaliden en psychiatrische patiënten bij een visvijver.

Over LEADER

LEADER (Liaisons entre actions de dévelopment de l'économie rurale) is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling, waarbij de lokale gemeenschap zelf acties uitvoert voor plattelandsontwikkeling.

LEADER-steun kan enkel gegeven worden in een LEADER-gebied. In oktober 2023 werden de 15 Vlaamse LEADER-gebieden erkend. De LEADER-gebieden kunnen rekenen op middelen van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), Vlaanderen en de provincies.

In elk LEADER-gebied worden projectoproepen gelanceerd. Plattelandsbewoners, ondernemers, landbouwers, organisaties en lokale besturen kunnen projecten indienen. De goedgekeurde projecten worden uitgevoerd met LEADER-subsidies.

Meer informatie 

 

 


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
175 goedgekeurde LEADER-projecten geven boost aan plattelandsontwikkeling Lees meer
 
 
Projectsubsidie natuur ondersteunt Vlaamse natuur met meer dan 49 mio euro Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's van PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Steun aan landbouwbedrijven met blauwtongLees meer
 
 
UNIZO en VOKA willen verveelvoudiging van aantal studenten dat kiest voor duaal leren Lees meer
 
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer