Jo Brouns, Vlaams minister van Omgeving en Landbouw: Ik ben bijzonder verheugd dat het bodempaspoort de Agoria Digital Society Award heeft gewonnen in de categorie duurzaamheid. Digitale technologieën geraken ook in de landbouwsector steeds meer ingeburgerd. De voordelen zijn dan ook groot: ze zorgen voor een betere productiviteit en een lagere milieu- en klimaatimpact. Ook het Agentschap Landbouw en Zeevisserij ondersteunt deze transitie. Dat het bodempaspoort de Agoria Digital Society Award heeft gewonnen, is de kers op de taart!
Met de jaarlijkse Digital Society Awards zet Agoria, in samenwerking met TMAB, digitale overheidsprojecten in de kijker die o.a. het leven van de burger en de ondernemer aangenamer en efficiënter maken. De wedstrijd is dit jaar al aan de 21ste editie toe. Zoals steeds komen zowel projecten in aanmerking die burgers en bedrijven in staat stellen om contact te leggen met de overheid (zgn. front end-applicaties), als toepassingen die ambtenaren en overheden onder elkaar gebruiken (zgn. back end-applicaties).
Naast de gekende awards voor 'innovatie', 'gebruiksvriendelijkheid', 'rendabiliteit' en 'samenwerking' werd dit jaar opnieuw een Award voor ‘duurzaamheid’ toegekend. Het is in die laatste categorie dat ons eigen bodempaspoort werd genomineerd.
Met het bodempaspoort stelt het Agentschap Landbouw en Zeevisserij een digitale en gebruiksvriendelijke applicatie ter beschikking van de landbouwers. Deze webapplicatie toont bodem- en perceelsdata uit verschillende bronnen op een gebruiksvriendelijke manier. Zo krijgt de landbouwer meer inzicht in verschillende parameters van de bodem van zijn gebruikspercelen, zoals de teelthistoriek, gewasgroeicurve, erosiegevoeligheid, bodemanalyses of waterhuishouding. Op deze manier stimuleren we de landbouwer om een meer data-gedreven en duurzamer bodembeheer uit te voeren.
Bijkomend zorgt het bodempaspoort voor administratieve vereenvoudiging bij de landbouwer door het samenbrengen van de beschikbare databronnen op één digitale locatie. De landbouwer kan in de toekomst kiezen om extra data van bodemstalen toe te voegen aan het bodempaspoort. Hiervoor moet de landbouwer toestemming geven in het datadeelplatform DjustConnect, ontwikkeld door ILVO.
De volgende stap is de integratie van verschillende adviesondersteunende toepassingen, waarbij de koolstoftool de eerste is. Voldoende organische koolstof is een belangrijke parameter voor een gezonde bodem, en zorgt voor onder andere verhoogde resistentie tegen extreme weersomstandigheden, zoals droogte of zware regenval en een verbeterde gewasopbrengst. Deze tool berekent de evolutie van het koolstofgehalte op perceelsniveau op basis van de gekende data in het bodempaspoort. De landbouwer kan daarnaast zelf alternatieve scenario’s aanmaken door gewasrotatie te veranderen waarvoor het koolstofgehalte berekend kan worden.
Samen met de Mestbank van de Vlaamse Landmaatschappij maakt het Agentschap Landbouw en Zeevisserij ook werk van integratie van de bemestingsprognose op perceelsniveau.
Meer info over het bodempaspoort: https://lv.vlaanderen.be/beleid/klimaat-milieu/bodem/bodempaspoort
Meer info over de Agoria Digital Society Awards: https://www.agoria.be/nl/diensten/expertise/digitalisering/digitalisering-van-overheid/agoria-digital-society-awards-uitgereikt