Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 07 dec 2024 17:27 

Viaverda speelt belangrijke rol in BioControl 4.0


Met een videoconferentie werd gisteren de projectenportefeuille Biocontrol 4.0 gelanceerd. Dat Interreg-project richt zich op de integratie van biocontroleproducten en digitale hulpmiddelen om het gebruik van traditionele gewasbescherming te verminderen. “Onze geïntegreerde aanpak stelt ons in staat om waardevolle inzichten te verzamelen en te delen,” stellen Louis Lippens en Stany Vandermoere, onderzoekers bij Viaverda.

Met uitgebreide ervaring en een GEP-erkenning (Good Experimental Practices) voert Viaverda al jaren met succes praktijkgerichte proeven uit op de site in Kruisem. Deze proeven omvatten onder meer rassenonderzoek, bemesting, waterbeheer, teelttechnieken en biocontroleoplossingen voor zowel gangbare als biologische teelten. Het is vooral de uitgebreide ervaring van Viaverda in gewasbescherming en biocontrole die een grote troef zal zijn binnen Biocontrol 4.0.

Biocontrol 4.0 is een project dat innovatieve oplossingen ontwikkelt voor biologische gewasbescherming in duurzame landbouw.  Het richt zich op nieuwe biofungiciden en methoden tegen schimmelziekten, en producten om schadelijke insecten bij gewassen te bestrijden. Daarnaast worden digitale hulpmiddelen zoals sensoren, robots en beslissingsondersteunende systemen ontwikkeld om het gebruik van deze middelen te optimaliseren. De effectiviteit van deze oplossingen wordt getest in praktijkomstandigheden zoals kassen en velden. Tot slot biedt het project trainingen aan voor producenten, verkopers en gebruikers van biologische bestrijdingsproducten om deze kennis breed te delen.

“Ons sterk netwerk met telers en ons inzicht in hun uitdagingen zijn grote troeven”, benadrukken Louis Lippens en Stany Vandermoere. “We koppelen praktijkgericht onderzoek aan voorlichting en delen onze bevindingen via nieuwsbrieven, de website en proefveldbezoeken. Zodoende vormen we de brug tussen het meer fundamentele onderzoek van de andere deelprojecten en een belangrijke doelgroep, nl. de telers.”

Wat doet Viaverda?

Viaverda zal zijn jarenlange ervaring in praktijkonderzoek inzetten om innovatieve moleculen en technieken te helpen evalueren en implementeren in het veld en ook uit te dragen naar de praktijk. De expertise die werd opgebouwd omtrent modellering van ziekten in aardappelen kan verder uitgroeien binnen het project Trans-e-Bio. Als coördinator van Trans-Control zal Viaverda een belangrijk aandeel van het praktijkonderzoek helpen aansturen.

Daarbij zullen alternatieve beheersingsmethoden zoals innovatieve moleculen en technieken getest worden tegen diverse ziekten en plagen in aardappelen, prei en uien. Om dit te optimaliseren zetten zij ook in op de evaluatie en implementatie van verbeterde detectie van deze schadeverwekkers en een efficiëntere toepassing van de ontwikkelde middelen. “Op deze manier beogen we het verbeteren van de algemene effectiviteit. Na de testfase zullen de meest beloftevolle trajecten verder uitgerold worden op praktijkpercelen om een eerste stap naar de opschaling te zetten.”
Projectleider Trans-Control
Binnen Biocontrol 4.0 leidt Viaverda ook het deelproject Trans-Control, waarin praktijk- en veldonderzoek centraal staan. Samen met partners, test en demonstreert het vooraanstaand proefcentrum de effectiviteit van nieuwe biocontrole- en digitale instrumenten. De opgedane kennis wordt breed verspreid onder landbouwers, fabrikanten, onderzoekers en het grote publiek. “Onze aanpak legt een stevige basis voor andere deelprojecten, zoals Trans-Training, die educatief en communicatief materiaal ontwikkelen,” licht Louis Lippens toe. “Dit vergroot de impact van Biocontrol 4.0 op duurzame landbouw.”

Met een focus op zowel economische als ecologische aspecten versterkt Viaverda de duurzaamheid van landbouwteelten, zoals aardappelen, tegen uitdagingen zoals klimaatverandering en plantenziektes. “Samenwerking met overheden, bedrijven en onderzoekspartners, zowel nationaal als internationaal, stimuleert innovaties die cruciaal zijn voor de toekomst van de landbouw,” besluit Stany Vandermoere.

INFO

 


  Nieuwsflash
 
November 2024 op één na warmsteLees meer
 
 
Vernietiging van de vergunning van zalmkwekerij in OostendeLees meer
 
 
Vlaams Actieplan Duurzaam PesticidengebruikLees meer
 
 
Opnieuw meer stoppers dan starters in de landbouwLees meer
 
 
De implementatie van de Europese AI-verordening Lees meer
 
 
Nitraten: laagste aantal meetpunten in overschrijding ooitLees meer
 
 
Landbouwers rond 3M in Zwijndrecht kunnen opnieuw tegemoetkoming aanvragen voor PFAS-vervuiling Lees meer
 
 
Financiële ondersteuning voor vorming en advies rond duurzame bedrijfsvoeringLees meer
 
 
Voorstel van decreet MAP7Lees meer
 
 
Binnenkort terug geldautomaten in Belgische winkels? Lees meer
 
 
Aanpassing regels pluimveekooien, thuisslachting en beschutting Lees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer
 
 
Brochure omgaan met droogte en hevige regenval Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor uw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Legislatuurverslag 2019 - 2024Lees meer
 
 
Reactie van JongABS nav ondertekening MercosurakkoordLees meer
 
 
Viaverda speelt belangrijke rol in BioControl 4.0 Lees meer
 
 
Bodempaspoort wint Agoria Digital Society Award in categorie duurzaamheid Lees meer
 
 
Vlaams actieplan pesticiden gaat waterwinning, kwetsbare groepen en natuur beter beschermenLees meer
 
 
Varkensbedrijven - Warme sanering Lees meer
 
 
Beleidsnota RampenschadeLees meer
 
 
Aardappeltelers staan voor meerdere en nieuwe uitdagingenLees meer
 
 
Jubileumeditie Trefdag VarkensAcademie Lees meer
 
 
VLIF: opstart van of omschakeling naar een toekomstgerichte duurzame ondernemingsstrategieLees meer
 
 
Nieuwe Gedragscode aardappelcontracten Lees meer