Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 dec 2024 09:17 

Binnenkort terug geldautomaten in Belgische winkels?


Ondernemersorganisatie UNIZO en Buurtsuper.be steunen het wetsvoorstel van N-VA om geldautomaten toe te laten in winkels. Dat is nu door de verplichting om met een erkende bewakingsonderneming of interne bewakingsdienst te werken zo goed als onmogelijk. In o.a. Nederland, Duitsland en de VS is het al lang normaal dat je geld kan pinnen in winkels. Ondernemers kunnen op die manier hun cash rechtstreeks en veilig storten en het is een mooie bijkomende service voor de klanten.


Verschillende federale parlementsleden van N-VA dienen een wetsvoorstel in om lokale ondernemers toe te laten op een veilige manier geldautomaten te installeren in hun handelszaak. Dit voorstel wordt vandaag besproken in de Commissie Binnenlandse Zaken. UNIZO en Buurtsuper.be zijn al langer pleitbezorger om ondernemers de mogelijkheid te geven  in te spelen op de behoefte aan geldautomaten. 

 

“Zo kom je in één klap aan de vraag van zowel consument als winkelier tegemoet. Als de banken het aanbod zelf niet op de vraag afgesteld krijgen, dan kunnen ondernemers helpen”, zegt UNIZO-topman Danny van Assche. “Voor supermarkten kan zo’n geldautomaat de hoeveelheid cash in de winkel drastisch doen dalen en het vermijdt dat zaakvoerder en personeel zelf geld moeten transporteren naar de banken” vult Luc Ardies van Buurtsuper.be aan. 

 

Gebrek aan automaten

De sluiting van fysieke bankkantoren en het gebrek aan geldautomaten maakt het niet alleen lastiger om geld op te nemen. Winkeliers moeten soms drie dorpen verder rijden om hun geld te storten. Dat is frustrerend, tijdrovend en onveilig.

 

De federale regering besliste daarom eerder dit jaar dat elke gemeente tegen 2025 minstens één geldautomaat beschikbaar moet stellen voor haar inwoners. “Dat zal niet volstaan”, volgens UNIZO en Buurtsuper.be. “Het is vrijwel een status quo van de huidige situatie. Bovendien moet maar de helft van de automaten over een stortfunctie beschikken.”

Dat leidt tot lange wachtrijen, minder keuze in biljetten en onveiligere situaties. “Teruggaan naar de ‘oude’ situatie waarbij er bij wijze van spreken op elke hoek van de straat een geldautomaat te vinden was, zien we niet gebeuren. Een alternatief is dus om geldautomaten opnieuw toe te laten in winkels. Dat bespaart de ondernemer een hoop tijd en kosten. Tegelijkertijd kom je de vraag van de consument naar meer en veiligere afhaalmogelijkheden tegemoet.”
 

Tot voor enkele jaren waren geldautomaten in winkels nog wel mogelijk,  maar sinds 2017 wordt het aanvullen van geldautomaten bestempeld als 'bewakingsactiviteiten' die volgens de vernieuwde Wet Private Veiligheid enkel kunnen worden uitgevoerd door een erkende bewakingsonderneming of interne bewakingsdienst.

 

Luc Ardies van Buurtsuper.be: “Zo’n 50-tal supermarkten stelden zelf een geldautomaat ter beschikking, tot éénieders tevredenheid. De te strikte interpretatie van de Wet op de Beveiliging maakte echter dat ze een paar jaar geleden werden verplicht om ze te verwijderen”.

 

Danny Van Assche: “Ondernemers moeten verplicht cash aanvaarden en dus ook hun cashontvangsten openlijk gaan storten, maar in een automaat in de eigen winkel is het verboden. Dan mag het opeens enkel door een erkende bewakingsfirma gebeuren. Dit wetsvoorstel om tot een bepaald bedrag, 10.000 euro, zelf een geldautomaat ter beschikking te stellen van de klanten krijgt dan ook onze volle steun.”

 

In Duitsland zijn er momenten zo’n 26.000 private geldautomaten voor 300.000 retailwinkels. Dat is 8,6 procent. In Frankrijk zijn er 25.000 voor 445.000 retailers, dus 5,6% Als 5% van de 75.000 retailers is België een machine zou plaatsen, is dat goed voor bijna  4.000 extra automaten, of een verdubbeling van het huidig aantal.

 

 


  Nieuwsflash
 
November 2024 op één na warmsteLees meer
 
 
Vernietiging van de vergunning van zalmkwekerij in OostendeLees meer
 
 
Vlaams Actieplan Duurzaam PesticidengebruikLees meer
 
 
Opnieuw meer stoppers dan starters in de landbouwLees meer
 
 
De implementatie van de Europese AI-verordening Lees meer
 
 
Nitraten: laagste aantal meetpunten in overschrijding ooitLees meer
 
 
Landbouwers rond 3M in Zwijndrecht kunnen opnieuw tegemoetkoming aanvragen voor PFAS-vervuiling Lees meer
 
 
Financiële ondersteuning voor vorming en advies rond duurzame bedrijfsvoeringLees meer
 
 
Voorstel van decreet MAP7Lees meer
 
 
Binnenkort terug geldautomaten in Belgische winkels? Lees meer
 
 
Aanpassing regels pluimveekooien, thuisslachting en beschutting Lees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer
 
 
Brochure omgaan met droogte en hevige regenval Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor uw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Legislatuurverslag 2019 - 2024Lees meer
 
 
Reactie van JongABS nav ondertekening MercosurakkoordLees meer
 
 
Viaverda speelt belangrijke rol in BioControl 4.0 Lees meer
 
 
Bodempaspoort wint Agoria Digital Society Award in categorie duurzaamheid Lees meer
 
 
Vlaams actieplan pesticiden gaat waterwinning, kwetsbare groepen en natuur beter beschermenLees meer
 
 
Varkensbedrijven - Warme sanering Lees meer
 
 
Beleidsnota RampenschadeLees meer
 
 
Aardappeltelers staan voor meerdere en nieuwe uitdagingenLees meer
 
 
Jubileumeditie Trefdag VarkensAcademie Lees meer
 
 
VLIF: opstart van of omschakeling naar een toekomstgerichte duurzame ondernemingsstrategieLees meer
 
 
Nieuwe Gedragscode aardappelcontracten Lees meer