|
Weet jij nog welk maïsras er groeit op jouw percelen?
De druk op landbouwers wordt steeds groter, waardoor belangrijke keuzes zoals het selecteren van een geschikt maïsras soms onvoldoende aandacht krijgen. Toch kunnen de verschillen tussen rassen groot zijn, en de juiste keuze kan een aanzienlijke financiële winst opleveren. Door je te verdiepen in de beschikbare rassen en hierover in gesprek te gaan met je handelaar, leg je een sterke basis voor een succesvol teeltjaar.
|
|
Wil je een ras dat zowel zekerheid als topopbrengst biedt? Dan is het verstandig om een keuze te maken uit de ILVO rassenlijst. Deze lijst bevat uitsluitend rassen die in meerdere proeven en gedurende meerdere jaren hebben bewezen dat ze bovengemiddeld presteren.
Waarom vroegrijpheid zo belangrijk is
De vroegrijpheid van een maïsras bepaalt niet alleen wanneer je kunt oogsten, maar ook hoe goed je kunt inspelen op veranderende weersomstandigheden en teeltrotatie. Voor percelen waar later gezaaid wordt, bijvoorbeeld na gras, is een vroeg afrijpend ras essentieel. Daarnaast biedt een vroeg afrijpend ras ook meer flexibiliteit. Is het in het voorjaar te nat om vroeg te kunnen zaaien? Wil je in het najaar tijdig een volgteelt inzaaien? Of wil je de bodemkwaliteit verbeteren en structuurschade beperken? Ook dan is een vroegrijp maïsras de beste keuze.
Kun je vroeg zaaien (al in april) én ben je bereid om het risico op een latere oogst te lopen, in de hoop om een maximale opbrengst te realiseren? Dan kun je overwegen om een (half)laat ras te kiezen.
Kiezen voor topopbrengst én zekerheid met de ILVO rassenlijst
De ILVO rassenlijst helpt je met je maïskeuze door rassen te rangschikken op vroegrijpheid. Bovendien bevat de ILVO rassenlijst alleen de toppers. Rassen met lage opbrengsten, risico’s voor legering of stengelrot, mindere kwaliteit of té laat afrijpende rassen voor onze regio kom je er niet tegen. Dankzij een uitgebreide screening gedurende 2 of 3 jaar op meerdere locaties in België worden toprassen geïdentificeerd. Minder presterende rassen vallen door de mand en komen niet op de ILVO rassenlijst. Dit in tegenstelling tot de rassenlijsten van het varmabel netwerk waar resultaten van alle rassen (dus ook mogelijks minder goed presterende rassen) terug te vinden zijn. Het loont dus zeker de moeite om te kiezen voor een ras van de ILVO rassenlijst.
|
|