Drie gezamenlijke stands
Sinds de oprichting van de Internationale Plantenbeurs in 1983 presenteren Vlaamse tuinbouwbedrijven met trots hun klassiekers, specialiteiten en innovaties in Essen. Tijdens de editie van IPM 2025 zullen de VLAM-stands opnieuw verdeeld zijn over drie hallen.
- Hal 2 - Stands B 25, D 26 & D 30
CS-plant, Dataflor, Decock Plants, De Croock, De Vos-Hertschap, John De Wilde, Denis-Plants, Deroose Plants, FlorAmor - Hortinno, Helleborus, Herplant, Joluplant, Leybaert, Labeau, Boomkwekerij Peers, Plant Select, Rudy Raes Bloemzaden.
- Hal 6 - Stands C 26 & D 26
Jules Block, Geert Bogaert, Calle-Plant, Goossens Raf, Heyeveld, Laurica-plants, Rimbaut Peter boomkwekerij, Vandamme Sierplanten, Van Poecke & zn, Patrick Vos Boomkwekerij.
- Hal 8 – Stands C 42 & D 26
ADM Greentraders, Neyt-Van Sante, Sylva, Van Hulle B&C.
Nieuw standconcept
Hoger, luchtiger en meer geel gekoppeld aan speelse materiaalkeuzes. Zo kan het nieuwe beursconcept van Vlaanderen op de IPM worden samengevat.
- Hoger: Met een hoogte van ongeveer vijf meter overtreft de nieuwe stand de vorige stand aanzienlijk. De bijzondere blikvangers zorgen voor meer zichtbaarheid op de beurs.
- Meer geel: Het hart van de Belgische tuinbouw klopt in Vlaanderen, waarvan de vlag een zwarte leeuw op een gele achtergrond toont. Het leeuwenkopje is samen met talrijke gele accenten terug te vinden in het nieuwe beursconcept.
De nieuwe vormgeving creëert een duidelijk herkenbaar kader met een autonome tentoonstellingsoppervlakte dat de exposanten nog steeds de mogelijkheid biedt om individuele accenten te leggen, in de vorm van bedrijfslogo’s, productpresentaties, enz.
De gestapelde, kleurrijke blokken met opvallende afbeeldingen van planten, bomen en struiken zijn een herkenbaar handelsmerk van de VLAM-groepsstands op de IPM. Met een transparant, divers en flexibel ontwerp weerspiegelen ze perfect de kernwaarden van de Vlaamse exposanten. De krachtige slogan "WE GROW YOUR WAY" benadrukt hun klantgerichte aanpak en veelzijdigheid.
De VLAM groepsstanden hebben een opvallende huisstijl.
Over de Vlaamse tuinbouw
Kleine oppervlakte – Grote impact
De landbouwoppervlakte van Vlaanderen beslaat 619.806 hectare, waarvan 5.800 hectare voornamelijk door familiebedrijven in de tuinbouw wordt beheerd. Het grootste deel van de productie vindt plaats in open velden, terwijl het glasareaal 500 hectare beslaat. De gemiddelde grootte van een tuinbouwbedrijf is 7,72 hectare.
Deze tuinbouwbedrijven behalen een jaarlijkse omzet van 580 miljoen euro, waarvan 36% afkomstig is van bloemen en sierplanten en 64% uit de boomkwekerijsector. De Vlaamse tuinbouw is traditioneel exportgericht: 91% van de productie wordt immers binnen de EU verkocht. 9% is bestemd voor derde landen, waarvan de helft naar het Verenigd Koninkrijk gaat. Belgische specialiteiten zoals azalea's, begonia's en rozen zijn ook buiten de EU zeer populair.
Verantwoord tuinieren
Innovatie en duurzaamheid zijn belangrijke waarden voor de Vlaamse tuinbouwsector. Dankzij wetenschappelijk onderzoek worden er voortdurend nieuwe, meer resistente plantensoorten ontwikkeld die beter bestand zijn tegen de klimaatverandering. Alternatieve substraatmengsels verminderen de afhankelijkheid van traditionele, grondstofintensieve materialen aanzienlijk. Bovendien optimaliseren precisielandbouwtechnieken het gebruik van water, voedingsstoffen en plantbeschermingsmiddelen, terwijl geïntegreerde gewasbescherming (IPM) de voorkeur krijgt boven chemische toepassingen. Dit alles draagt bij aan een beter ecologisch evenwicht en een duurzame toekomst.
FlandersPlants.com
De Vlaamse deelname aan de IPM wordt extra in de kijker gezet via de website www.flandersplants.com. Bezoekers kunnen er voorafgaand aan de beurs de profielen van Vlaamse exposanten ontdekken. De site biedt daarnaast uitgebreide informatie over de Belgische tuinbouwsector, zoals een leveranciersdatabank, productinformatie en bedrijfsvoorstellingen.
|