Sinds 1 december zijn zeker 3600 kalveren naar Nederland gekomen vanuit de Duitse deelstaat Brandenburg, waar vorige week voor het eerst in tientallen jaren mond-en-klauwzeer (MKZ) werd vastgesteld. De geïmporteerde kalveren staan op ruim 125 bedrijven verspreid over Nederland.
Tot nu toen zijn zo'n honderd vleeskalverbedrijven onderzocht. De minister verwacht dat aan het eind van de week alle bedrijven bezocht zijn door de inspectie. De inspectie gaat verder nog onderzoek doen bij vier bedrijven die onlangs samen zes runderen uit Brandenburg hebben gekregen en naar een bedrijf waar schapen uit de Duitse deelstaat zijn.
Vaccins
Wiersma schrijft verder dat ze 100.000 vaccins heeft besteld. Deze zijn bedoeld om bij een uitbraak dieren binnen 2 kilometer van het getroffen bedrijf te kunnen vaccineren. "Daarmee wordt het (preventief) ruimen van gezonde, niet besmette dieren zoveel mogelijk voorkomen."
De vaccins kunnen binnen zes dagen beschikbaar zijn, schrijft Wiersma. Gisteren heeft het ministerie de veesector al gevraagd zich voor te bereiden op het vaccineren, mocht het nodig zijn. "De logistieke operatie die daarbij komt kijken, is ingrijpend."
De minister had afgelopen weekend al voorzorgsmaatregelen afgekondigd. Zo is er een afvoerverbod voor vleeskalveren van kracht, behalve als het voor de slacht is. Het invoeren van kalveren mag nog wel.
Naast deze maatregel geldt er een bezoekverbod voor bedrijven "om de kans op mogelijke verspreiding van MKZ-virus via materialen zo klein mogelijk te maken". Alleen noodzakelijke bezoekers, zoals veeartsen, zijn onder voorwaarden toegestaan.
Etensresten
Over de situatie in Duitsland schrijft Wiersma dat het nog steeds om één besmet bedrijf gaat. Hoe het MKZ-virus daar terecht is gekomen is onbekend. Als mogelijkheid noemen Duitse deskundigen dat er "etensresten uit het buitenland" zijn achtergelaten op het terrein waar de besmette waterbuffels verbleven.
Bij drie bedrijven vlak bij het besmette bedrijf zijn alle dieren preventief afgemaakt. De dieren op deze locaties bleken het MKZ-virus niet te hebben.
Mond-en-klauwzeer is een zeer besmettelijke virusziekte bij dieren als koeien, schapen en geiten. Het virus kan zich snel en op verschillende manieren verspreiden. In 2001 was er een uitbraak van MKZ in Europa. In Nederland werden destijds bijna 300.000 dieren preventief afgemaakt.
Niet gevaarlijk voor mensen
Mond-en-klauwzeer is heel besmettelijk bij evenhoevige dieren. Het virus kan zich onder meer verspreiden via melk, mest en urine van besmette dieren en via de lucht.
De grootste kans op besmetting is als een besmet dier een ander dier tegenkomt. Ook mensen kunnen het virus meebrengen als ze bijvoorbeeld een stal bezoeken en het virus blijft hangen op hun kleding of schoenen. Mensen kunnen er zelf echter niet ziek van worden, ook niet als ze besmette melkproducten drinken of besmet vlees eten.
Zieke dieren krijgen pijnlijke blaren op de poten, op de uiers en in de bek. De meeste dieren die de ziekte hebben, gaan er niet aan dood.