|
Opbrengst en suikergehalte bieten valt tegen
De bietencampagne van Tiense Suiker is dit jaar “ontgoochelend”, zo meldt Erwin Boonen, directeur grondstoffen in de suikerraffinaderij. Zowel op het vlak van het aantal geleverde suikerbieten als op het vlak van het suikergehalte in die bieten is het een teleurstellende campagne. “Het is meer dan twintig jaar geleden dat we zo’n slecht jaar hadden.”
|
De bietencampagne van de Tiense Suikerraffinaderij start jaarlijks eind september en duurt gewoonlijk tot eind januari. In een normaal jaar wordt 85 à 90 ton suikerbieten per hectare geleverd en bedraagt het suikergehalte in de bieten 17,5 procent. Nu ligt de opbrengst op 75 à 80 ton per hectare en haalt het suikergehalte nog geen 16 procent.
Slecht weer
Dat het suikergehalte zo laag ligt, is volgens Boonen een algemene trend in heel Europa en is te wijten aan de vele regen en de weinige zon van de afgelopen maanden. De lagere opbrengst heeft te maken met het feit dat Belgische landbouwers hun bieten pas laat hebben kunnen inzaaien. Waar het zaaien traditioneel half april klaar is, zijn boeren op dat moment pas kunnen beginnen zaaien en hebben ze dat tot juni moeten doen.
“In het centrum, oosten en zuiden van Europa zijn er betere opbrengsten van suikerbieten opgetekend”, vertelt Boonen. “Maar vooral bij ons in België, in het zuiden van Nederland en aan de grens met Frankrijk is de opbrengst teleurstellend. Het is meer dan 20 jaar geleden dat we een dergelijk slecht jaar hebben gehad.”
Boonen kijkt wel nog steeds met vertrouwen naar de toekomst. “Dit jaar is niet positief, maar we weten dat jaren als dit er tussen kunnen zitten in de landbouwsector, daar houden we rekening mee. Klanten kunnen nog steeds beleverd worden zoals normaal”, verzekert de directeur.
Productie in evenwicht
Omdat er in de rest van Europa wel goede opbrengsten geregistreerd zijn, is er, over heel Europa bekeken, een kleine overproductie van suiker. “Over de hele Südzucker Groep (waartoe Tiense Suikerraffinaderij behoort, red.) bekeken, zullen we daarom volgend jaar voor 15 procent minder oppervlakte bieten aan contracten aangaan. Zo moet de productie en het aanbod meer in evenwicht blijven”, verduidelijkt Boonen. “We kijken met vertrouwen naar de toekomst, maar moeten ons blijven aanpassen aan de omstandigheden. Meer toenadering tot een grote suikerproducent als Oekraïne, het Mercosur-akkoord, het wegvallen van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen: het zal allemaal een impact hebben.” (blg)
|
|