|
Staan Oostende en Brugge binnen 75 jaar onder water door klimaatverandering?
Volgens een onderzoek uit Singapore zou de zeespiegel tegen 2100 met 1,9 meter gestegen zijn, als gevolg van de klimaatveranderingen. Als dat effectief het geval is, dan zou de Belgische kustlijn volledig hertekend moeten worden, en zullen heel wat West-Vlaamse gemeenten onder water komen te staan. Maar hoe waarschijnlijk is dat scenario?
|
Op de kaart van de non-profit Climate Central is te zien welke gebieden onder het zeeniveau zouden liggen in 2100 bij een zeespiegelstijging van 1,9 meter. Zo goed als alle kustgemeenten moeten eraan geloven, al worden de duinen van De Panne, Koksijde, De Haan en Knokke-Heist nog enigszins ‘gespaard’. Maar ook (grote) delen van Alveringem, Lo-Reninge, Diksmuide, Poperinge, Vleteren, Kortemark, Gistel, Oudenburg , Jabbeke, Brugge en Damme zouden overstroomd worden. Zuienkerke wordt al helemaal van de kaart gespoeld. (lees verder onder de kaart)
De kaart werd samengesteld op basis van data die de wetenschappers van de Nanyang Technological University in Singapore hebben verzameld. Maar hoe groot is de kans dat al die voorspellingen effectief uitkomen? “Eerst en vooral gaat deze kaart uit van een situatie waarbij geen maatregelen worden genomen. Onze overheid werkt aan heel wat klimaatadaptatiemaatregelen op verschillende plaatsen. Men houdt daarbij rekening met een zeespiegelstijging van 30 centimeter aan de kust”, aldus hydroloog Patrick Willems, professor aan KU Leuven.
“Deze voorspelling gaat ervan uit dat er geen maatregelen worden genomen, wat natuurlijk wel het geval is”
“Een zeespiegelstijging van 1,9 meter is zeer hoog. Met hoge waarschijnlijkheid zal de zeespiegelstijging langs onze kust niet meer dan ca. 1 meter bedragen binnen 75 jaar. Daarna zal de zeespiegel nog verder stijgen, dus 1,9 meter zal zeker wel gebeuren, maar dat zullen we deze eeuw wellicht niet meer meemaken.”
|
|