Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 17 mrt 2025 11:06 

Veredelings- en kwaliteitsprogramma voor Vlaamse hop


Vraag om uitleg over het veredelings- en kwaliteitsprogramma voor Vlaamse hop
van Eva Ryde aan minister Jo Brouns

De voorzitter

Mevrouw Ryde heeft het woord.

Eva Ryde (N-VA)

Minister, ik heb vernomen dat u in mijn regio bent geweest en misschien hebt u ook geproefd van de resultaten van de verbetering van de eigen Belgische hop. Ik hoop het alvast. Dat heb ik niet op foto teruggevonden.

De Vlaamse hopsector staat bekend om zijn kwaliteitsvolle aromatische hop, maar om deze positie te behouden en te versterken, zijn voortdurende innovatie en kwaliteitsbewaking noodzakelijk. Daarvoor dienen de veredelingsprogramma’s die momenteel lopen als een kwaliteitsprogramma.

Momenteel loopt nog HopBel 2.0 tot augustus 2026. Dat bouwt verder op het eerdere plan en is op zoek naar de ontwikkeling van nieuwe hopvariëteiten om mee te blijven voor de toekomst. Door gerichte kruisingen kunnen we zorgen dat die niet alleen lokaal aangepast zijn, maar ook ziektetolerant. Specifiek voor hoprassen die geen eenjarige teelten zijn, is dat echter een langdurig proces en vraagt dat veel en langdurige inspanningen van zowel de telers als de onderzoekers. De resultaten zijn vandaag veelbelovend, maar het blijft een uitdaging om er nu al een structureel en financieel zelfbedruipend programma van te maken. Door de specificiteit van de hop als teelt, geeft men aan dat dit zeven tot tien jaar nodig heeft. We zitten ondertussen in jaar vijf, en het lijkt moeilijk haalbaar om tegen eind 2026 al te zorgen dat het zelfbedruipend wordt. Daarom rijst nu al de vraag of we dit traject nog wat langer kunnen ondersteunen zodat het de volle kansen krijgt.

Naast innovatie is ook de bewaking van de kwaliteit zeer belangrijk. Momenteel kunnen de Vlaamse hoptelers rekenen op een onafhankelijke hopkeurder via de Vlaamse overheid. We hebben vernomen dat de persoon die dat nu zeer deskundig doet, wat sneller met pensioen zou gaan dan eerst was ingeschat. Dat is hem van harte gegund. Dit roept vragen op naar de continuïteit van de kennis en van de taken.

Minister, erkent u dat het wat vroeg is om eind 2026 al te spreken over een zelfbedruipend Vlaams veredeld hopras, aangezien de doorlooptijd voor deze teelt zeven tot tien jaar vereist? Welke mogelijkheden ziet u om dit nog wat langer te ondersteunen? Er wordt nu al nagedacht over een HopBel 3.0. Kunt u bevestigen dat er een duurzame oplossing komt voor een onafhankelijke hopkeuring na januari 2026? Het lijkt mij belangrijk om daar nu al over na te denken zodat er voldoende kennisoverdracht gebeurt. Welke stappen worden daartoe ondernomen?

De voorzitter

Minister Brouns heeft het woord.

Minister Jo Brouns

Collega Ryde, ik ben blij om u met trots te horen spreken over hop en de hopproductie. Het is inderdaad zo. Vandaag staat toevallig nog eens in de West-Vlaamse regiopagina van Het Nieuwsblad dat we een tijdje geleden op bezoek geweest zijn in Watou en het mooie Poperinge. We hebben daar niet alleen mogen kijken naar en genieten van de hopaanplantingen, maar we hebben natuurlijk ook na een deugddoende wandeling een bezoekje gebracht aan De Helleketel bij mevrouw Lena en hebben daar genoten van het eindproduct. Dat is inderdaad even belangrijk.

Collega Vandromme heeft als schepen van het mooie Poperinge, toch wel de hophoofdstad bij uitstek, in het verleden al regelmatig dit thema onder de aandacht gebracht. Ze heeft ook laten zien dat de Limburgse topproducten ook al sterk doorgedrongen zijn tot in het diepe West-Vlaanderen – ik weet niet of u dat wist –, want we hebben daar met veel trots Cristal uit Alken gedronken met Belgische Hop.

Collega’s, het kan u maar inspireren om mij gelijkaardige degustaties in andere delen van Vlaanderen aan te bieden.

In alle ernst: opdat we ook in de toekomst van heerlijk Belgisch bier met Belgische hop kunnen genieten, is het belangrijk om door middel van innovatie in te zetten op het behoud van de Belgische hopproductie. Veredeling kan daarbij een werk van lange adem zijn.

HopBel 2.0 werd gefinancierd als VLAIO-LA-traject (Agentschap Innoveren en Ondernemen – Landbouw). Dat agentschap valt sinds het begin van deze legislatuur niet langer onder mijn bevoegdheid, maar ressorteert onder de bevoegdheid van mijn collega minister-president Diependaele. Of dit project voortgezet kan worden als HopBel 3.0, binnen hetzelfde kader, kan ik dus zelf moeilijk beantwoorden. Ik ben alvast heel positief, en ongetwijfeld zult u mij steunen richting minister-president Diependaele om dat voort te zetten.

Dan kom ik tot de hopkeuring. Naar aanleiding van een bezoek tijdens vorige legislatuur ben ik al aangesproken op het belang daarvan. Het keuren van de hop behoort tot de taken van het agentschap. Zoals steeds waakt het Agentschap Landbouw en Zeevisserij erover dat voor het uitvoeren van haar taken de nodige middelen en personen beschikbaar zijn op korte en langere termijn. Ook voor deze functie zal dus tijdig voorzien worden in vervanging. Wegens de specificiteit van de taak anticipeerde het Agentschap voor Landbouw en Zeevisserij door een overlap in de taakuitvoering mogelijk te maken door al een nieuwe werving te doen. Zo is de kennisoverdracht verzekerd.

De voorzitter

Mevrouw Ryde heeft het woord.

Eva Ryde (N-VA)

Minister, dank alvast voor de punctuele antwoorden. We zullen zeker aan minister-president Diependaele de vraag opnieuw stellen, hopelijk met uw steun binnen de regering. Ik ben blij te horen dat er een opvolging wordt voorzien voor de kennisoverdracht van die keurder.

Ik ga geen bijkomende vragen stellen, want ik moet ook naar de commissie Welzijn. Ongetwijfeld zullen we nog terugkomen op het thema hop, want er blijven ook op andere vlakken nog wel wat uitdagingen komen.

De voorzitter

De vraag om uitleg is afgehandeld.



  Nieuwsflash
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Twee nieuwe voederbietrassen toegelaten op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Tweede raming van de landbouweconomische rekeningen voor 2024Lees meer
 
 
Troostwijk: Begin 2025 toont kentering in de Belgische agrarische veilingmarkt Lees meer
 
 
Joris Brams volgt Stefaan Lambrecht op als CEO van de Danis groep Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Nieuwe voorzitter bij REO: Dirk Declercq volgt Rita Demaré op Lees meer
 
 
Afstandsregels tot waterlopen Lees meer
 
 
Facturen op papier en via pdf binnenkort verleden tijd! Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer