1) Permanente vorming en sensibilisering
We zetten in op communicatie naar niet-professionele gebruikers van gewasbeschermings-middelen via HandigindeTuin met instructiefilmpjes én het gratis callcenter 0800/62 604.
We informeren professionele gebruikers via proefveldbezoeken, folders, technische artikels in de agropers, en presentaties tijdens wintervergaderingen. We ondersteunen bijscholingen in kader van de fytolicentie. Professionele land- en tuinbouwers hebben er ook alle baat bij om de Fyteauscan in te vullen en zo de mogelijke risico’s van puntvervuiling door gewasbeschermingsmiddelen op het bedrijf in kaart te brengen en eventuele knelpunten aan te pakken.
Via emissiereductieplannen schuiven we, in overleg met de overheden, concrete maatregelen naar voor om emissies van gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater te beperken.
2) Belang van veilige en correcte infrastructuur en apparatuur
Samen met diverse partners en stakeholders, investeert de sector in onderzoek en ontwikkeling van technologieën om producten veilig en correct te gebruiken en vervuiling te voorkomen, zoals (bio)zuiveringssystemen van restwater, driftreducerende doppen en “Closed
Transfer Systemen”.
Daarnaast blijven precisielandbouw, digitale ondersteuning en bodembeheer uiterst belangrijk.
3) Recyclage
Aan de ander kant van de levenscyclus, werken we actief en succesvol om de doelstellingen rond circulaire economie tegen 2025 te halen door lege verpakkingen in te zamelen en te recyclen.
4) Innovatie en biocontrole oplossingen
De helft van de investeringen van Belplant-leden in onderzoek en productontwikkeling gaat naar laag risico- en biocontrolemiddelen. Op termijn zal dit ook een positieve bijdrage leveren op vlak van waterkwaliteit en het behalen van de strikte normen.
Op weg naar zero-impact
Onze industrie is zich bewust van de noodzaak om de kwaliteit van ons oppervlaktewater te beheersen. Om dit te doen, richten we ons op onze rol en nemen we voortdurende initiatieven gedurende de hele levenscyclus, van onderzoek tot gebruik en recycling van lege verpakkingen. Stewardship is een belangrijke pijler binnen Belplant.
Door ons te richten op deze initiatieven willen wij en onze leden de vervuiling van kostbaar oppervlaktewater voorkomen. Daarom blijven we samenwerken met andere belanghebbenden als onderdeel van een geïntegreerde aanpak. Ons doel is om de mogelijke blootstelling van mens en milieu verder te verminderen en uiteindelijk te streven naar nul theoretische impact voor mens, dier en natuur!