|
03 apr 2025 |
16:07 |
|
Nieuwe invoertarieven aangekondigd door de Amerikaanse president
Op 2 april kondigden de Verenigde Staten nieuwe invoertarieven aan van 20% op bijna alle Europese producten, en nog hogere tarieven voor specifieke nader te bepalen sectoren. Op een of andere manier zal dat niet alleen gevolgen hebben voor Belgische bedrijven, maar ook voor onze burgers, niet in het minst door een tragere economische groei.
|
De groei van België zou aangetast kunnen worden, en dat op een moment dat diezelfde Verenigde Staten ons vragen om onze uitgaven voor defensie-investeringen te verhogen.
“De Verenigde Staten en de Europese Unie zijn al tientallen jaren strategische handelspartners. Onze economische samenwerking heeft welvaart gebracht aan beide zijden van de Atlantische Oceaan,” zegt vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken Maxime Prévot. “Onze economieën zijn nauw met elkaar verbonden en het is in ieders belang om deze samenwerking te versterken in plaats van te verstoren. Niemand wint bij een handelsoorlog. In plaats van nieuwe barrières op te werpen, moeten we bruggen bouwen. Het is betreurenswaardig dat de Verenigde Staten, na het multilateralisme te hebben ondermijnd, nu besloten hebben om de wereldhandelsorde unilateraal aan te vallen door iedereen, en in het bijzonder hun partners, tarieven op te leggen. Het zijn tarieven die de binnenlandse consumptie zullen beperken, de wereldwijde economische dynamiek zullen vertragen, de inflatie zullen verhogen en uiteindelijk de prijs van de winkelkarretjes zullen beïnvloeden.”
De Belgische regering analyseert zorgvuldig de impact van de maatregelen en zal nauw overleg plegen met de betrokken sectoren. België steunt de Europese Commissie, die een krachtig en proportioneel antwoord voorbereidt. “We zullen snel, assertief, proportioneel en eensgezind reageren met een strategie die onze economie beschermt. Het zou niet gepast zijn om maatregelen te nemen die ons meer zouden schaden dan de Verenigde Staten. Maar door met vuur te spelen, zullen de Verenigde Staten zichzelf uiteindelijk zelf verbranden. Washington lijkt het domino-effect op zijn eigen economische dynamiek te onderschatten,” benadrukt Maxime Prévot.
Tegelijkertijd blijft België voorstander van de dialoog. “Iedereen verliest bij handelsgeschillen. Het is een lose-lose-aanpak. Ook de Amerikaanse economie zal de gevolgen voelen. Daarom steunen we het voorstel van de Europese Commissie om de Verenigde Staten uit te nodigen voor onderhandelingen om een oplossing te vinden die stabiliteit brengt in plaats van onzekerheid. Ook op dat vlak moet de Europese Unie haar eenheid en kracht tonen,” zegt Maxime Prévot.
|
|
|
|