|
Duitse akkerbouwers waarschuwen voor nieuwe droogte
Het voorjaar op de Duitse akkers begint onder moeilijke omstandigheden. Door aanhoudende droogte luiden boeren opnieuw de noodklok, blijkt uit een peiling van het vakblad Agrarheute.
|
Twee derde van de ondervraagde akkerbouwers zegt nu al last te hebben van te droge bodems. De vrees voor een nieuwe droge zomer – met alle economische gevolgen van dien – groeit.
De cijfers spreken boekdelen: in februari 2025 viel in Duitsland gemiddeld slechts 13,8 millimeter regen, waar het langjarig gemiddelde op 53,7 millimeter ligt. Daarmee is er minder dan een derde van de gebruikelijke neerslag gevallen. Tegelijkertijd veroorzaken oostenwinden extra uitdroging van de bovenste bodemlagen tot 25 centimeter diep.
Vooral in de noordelijke, westelijke en zuidoostelijke regio’s is de situatie nijpend. In delen van Nedersaksen heeft het sinds begin februari niet meer serieus geregend. "Hoewel de temperaturen inmiddels goed zijn voor de groei, verhindert het droge weer de opname van meststoffen,” aldus het Landvolk Niedersachsen, een regionale boerenorganisatie.
De economische impact van een nieuw droog jaar kan aanzienlijk zijn. Landvolk waarschuwt voor zichtbare schade aan gewassen zoals wintergerst. Zelfs percelen die al in de groei zaten, tonen nu al tekenen van stress door het gebrek aan regen.
Uit de enquête blijkt dat 24% van de boeren nu al droogtestress in hun gewassen ziet. Nog eens 40% meldt problemen op lichte of hoger gelegen gronden. Slechts 27% van de boeren ziet nog normaal ontwikkelende gewassen; 8% meldt juist nog te natte bodems.
Voor de boeren zijn de mogelijkheden om bij te sturen beperkt. Zonder regen komt de werking van kunstmest en bodemherbiciden nauwelijks op gang. Bovendien kunnen zaaibedden niet goed sluiten, wat de kieming van gewassen als suikerbieten bemoeilijkt.
Regen is dringend nodig om het groeiseizoen 2025 te redden. Mocht die uitblijven, dan dreigt niet alleen een lagere opbrengst, maar ook financiële schade voor een sector die de afgelopen jaren al vaker werd getroffen door extreme weersomstandigheden.
Effect op prijzen basisgewassen in de EU
De grote Duitse landbouwsector kijkt met spanning naar de weersvoorspellingen. Mochten de droge omstandigheden aanhouden, dan kan dit niet alleen impact hebben op de oogstvolumes, maar ook op de prijsontwikkeling van granen, suikerbieten en andere basisgewassen op de Europese markten. Ter vergelijking van het belang van de Duitse akkerbouw op de prijsvorming in de EU met dat van de Nederlandse: Duitsland telt circa 11,9 miljoen hectare landbouw tegen Nederland een dikke half miljoen.
|
|