Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 18 apr 2025 12:08 

Twee nieuwe voederbietrassen toegelaten op de Belgische rassenlijst


Op de Belgische rassenlijst zijn opnieuw twee nieuwe voederbietrassen toegelaten. Elicieuse en Guillermo hebben een goede tolerantie tegen de bodemgebonden schimmel Rhizoctonia solani. Eén van de grootste uitdagingen in onze regio bij de teelt van voederbieten is Rhizoctonia. Kiezen voor een Rhizoctoniatolerant ras is steeds een goede keuze.

Officieel rassenonderzoek
Jaarlijks worden door ILVO (Merelbeke) en CRA-W (Gembloux) officiële rassenproeven uitgevoerd in opdracht van de Technisch Interregionale werkgroep voor de samenstelling van de Nationale catalogus voor landbouwgewassen (een samenwerking tussen het Vlaams en Waals Gewest) om nieuw veredelde rassen te onderzoeken op hun cultuur- en gebruikswaarde (CGW) in België. Deze proeven volgen een strikt protocol, waarbij jaarlijks de resultaten worden gerapporteerd aan de veredelingsbedrijven en de overheid. Enkel wanneer nieuwe rassen beter presteren dan de reeds beschikbare rassen op de markt, worden ze toegelaten tot de Belgische rassenlijst. De Belgische rassenlijst blijft zo een betrouwbare gids voor landbouwers, met enkel de best presterende rassen onder Belgische omstandigheden.
De overzichten van de resultaten van de officiële rassenproeven kan u terugvinden op de cijferwebsite van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij onder de tab marktinformatie: landbouwcijfers.vlaanderen.be/marktinformatie.

Rhizoctoniatolerantie
Reeds vroeg in het groeiseizoen kan Rhizoctonia solani toeslaan en zorgen voor verwelking van jonge kiemplantjes. Door het gebruik van effectieve zaadcoatings kunnen de jonge kiemplanten beschermd worden. De ziekte wordt dan later tijdens het groeiseizoen zichtbaar: eerst onder de vorm van ‘slapende’ bieten (waarbij de bladeren slap hangen). Dit is een teken dat onder de grond de wortel is aangetast. Later in het groeiseizoen bestaat het risico dat de bietenplant volledig afsterft. Op zwaar aangetaste percelen zijn opbrengstverliezen tot 50% of meer mogelijk. Aangetaste bieten (waarop zwarte vlekken zichtbaar zijn) zullen bovendien tijdens bewaring verder rotten.
Aangezien er geen bestrijdingsmiddelen beschikbaar zijn voor deze ziekte, is voorkomen de belangrijkste remedie. Rhizoctonia zal profiteren van een minder goede bodemstructuur of waterhuishouding. Zorg dragen voor je bodem is belangrijk. Structuurschade en bodemcompactie die de afgelopen natte seizoenen op laat geoogste percelen werden veroorzaakt vormen een groot risico voor de uitbreiding van Rhizoctonia. Daarnaast is een goede vruchtafwisseling ook belangrijk. Doordat Rhizoctonia op diverse courant geteelde gewassen (o.a. maïs, gras, suikerbieten) ook kan overleven en vermeerderen is een goede vruchtafwisseling in praktijk niet evident. De belangrijkste maatregel voor voederbiettelers om Rhizoctonia aantasting onder controle te houden is, bestaat erin te kiezen voor Rhizoctoniatolerante rassen.

Beoordeling Rhizoctoniatolerantie
Door het pleksgewijs voorkomen van Rhizoctonia in het veld is de beoordeling via veldproeven niet altijd even gemakkelijk. In 2025 werd een nieuwe, overzichtelijke score voor de beoordeling van rhizoctoniatolerantie gebruikt in de rassenproeven voor de Belgische rassenlijst. Deze score combineert resultaten uit zowel veldproeven als serreproeven en staat garant voor een betrouwbare en uitgebreide evaluatie van verschillende rassen.
De veldproeven zijn een belangrijke bron van informatie, omdat ze laten zien hoe de rassen presteren onder reële omstandigheden in de landbouwpraktijk. Hierbij spelen factoren zoals pleksgewijze verspreiding van Rhizoctonia in het veld, weersomstandigheden en seizoen een grote rol. De serreproeven worden uitgevoerd onder gestandaardiseerde omstandigheden. Deze proeven richten zich specifiek op de genetische tolerantie van de rassen tegen Rhizoctonia, zonder invloed van externe omgevingsfactoren. Door de resultaten van beide proefopstellingen te combineren, ontstaat een goed onderbouwde score die het voor de landbouwers eenvoudig maakt om een weloverwogen keuze te maken. 

Nieuw toegelaten voederbietrassen
Na een nieuwe proevencyclus met rassenproeven op vijf locaties worden in 2025 twee nieuwe voederbietrassen toegelaten. Naast Rhizoctoniatolerantie, opbrengst en droge stofgehalte werden deze rassen ook beoordeeld voor resistentie tegen bladziekten, waaronder meeldauw, Cercospora en roest, en wordt de schieterresistentie bepaald. In 2025 werden 2 nieuwe voederbietrassen toegelaten:
Elicieuse: Deze tetraploïde oranje-rode voederbiet met een drogestofgehalte van 17,4% haalt een verse opbrengst van 109 ton bieten/ha, wat overeenkomt met een opbrengst van 19 ton droge stof/ha. Elicieuse realiseert de beste score voor Cercospora resistentie en combineert dit met een goede schieterresistentie en tolerantie tegen Rhizoctonia.
Aanvrager: DLF Beet Seed APS
Guillermo: Met een score van 6,9 staat Guillermo bovenaan in de Belgische rassenlijst voor Rhizoctonia tolerantie. De roze bieten van Guillermo hebben een goede bladgezondheid en leveren 112 ton verse bieten per ha met een droge stofgehalte van 17,5%.
Aanvrager: KWS Momont/ Aanvraaggemachtigde: KWS Benelux BV

 


  Nieuwsflash
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Twee nieuwe voederbietrassen toegelaten op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Tweede raming van de landbouweconomische rekeningen voor 2024Lees meer
 
 
Troostwijk: Begin 2025 toont kentering in de Belgische agrarische veilingmarkt Lees meer
 
 
Joris Brams volgt Stefaan Lambrecht op als CEO van de Danis groep Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Nieuwe voorzitter bij REO: Dirk Declercq volgt Rita Demaré op Lees meer
 
 
Afstandsregels tot waterlopen Lees meer
 
 
Facturen op papier en via pdf binnenkort verleden tijd! Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer